Ο φρέσκος κόλιανδρος είναι για τους περισσότερους ένα νόστιμο μυρωδικό. Διάφορα εξωτικά πιάτα -ασιατικά, μεξικάνικα ή πιό μεσανατολίτικα- σχεδόν πάντα εμπεριέχουν στη λίστα των συστατικών τους λίγο φρέσκο κόλιανδρο. Χρησιμοποιείται συχνά και παντού, όπως στη δική μας κουζίνα ο μαϊντανός. Δίνει ξεχωριστή νότα δροσιάς μέσα σε μια πιτούλα με φαλάφελ, ενώ δε μπορεί να λείπει από μια σωστή γουακαμόλεΣε κάποιους μπορεί να μην αρέσει απλώς λόγω γούστου, όμως αρκετά συχνά θα ακούσετε κάποιον να παραπονιέται ότι απλά δεν μπορεί να το φάει γιατί του θυμίζει γεύση από “σαπούνι”.

Οι ειδικοί εξηγούν ότι είναι θέμα γονιδιακό. Συγκεκριμένα, μετά από διάφορες έρευνες που έχουν διεξαχθεί ανά τα χρόνια, διαπιστώθηκε ότι μια ομάδα ανθρώπων με παραλλαγή στο γονίδιο “OR6A2”, γεύονται πολύ πιό έντονα μια ουσία που θυμίζει σαπούνι, στα φύλλα του φρέσκου κόλιανδρου. Στατιστικά μιλώντας, είναι πολύ λιγότεροι οι άνθρωποι με αυτή την ιδιαιτερότητα, αν και η συχνότητα του φαινομένου εξαρτάται από την γεωγραφική περιοχή.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου εδώ.