Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaΟΛΑ POPA

ΟΛΑ POPA #49: Θυμώσαμε με τα 17 παιδιά που σκοτώθηκαν στην Αμερική και αποθεώσαμε τον Ντόνοβαν Μίτσελ, τους αθλητές των Ολυμπιακών και την Έμιλυ Ντίκινσον

Όλη η ομάδα της Popaganda εξομολογείται τα Up και τα Down της από την εβδομάδα που πέρασε (11-17/2/2018).

Αναστασία Βαϊτσοπούλου

Καινούργια σελίδα για τα άφυλα και non-binary άτομα στην χώρα μας, καθώς έγινε η πρώτη δίκη για νομική αναγνώριση των τρανς μη δυικών ατόμων, όσων δηλαδή κινούνται ανάμεσα ή εκτός του έμφυλου διπόλου «άντρας-γυναίκα». Το Jason – Αντιγόνη είναι ο πρώτος άνθρωπος στην Ελλάδα που θα έχει και τα δύο ονόματα στα επίσημα έγγραφα, όμως δεν έγινε δεκτή και η διαγραφή του φύλου του.

Jason- Αντιγόνη/ Φωτογραφία: Γεράσιμος Δομένικος/ FOSPHOTOS

Στη Ρωσία πλέον η ενδοοικογενειακή βία αποποινικοποιήθηκε. Τα συμπεράσματα δικά σας. Και κάτι που θα μπορούσε να είναι αστείο, αλλά είναι τόσο λυπηρό…

http://www.dailymotion.com/video/x6encz5


 

Σταύρος Διοσκουρίδης

Δύο σπουδαία ρεπορτάζ του Karl Ove Knausgaard στους New York Times. Το πρώτο είναι ένα ταξίδι στα βάθη της Ρωσίας και το δεύτερο είναι για το speedskating. O «Νορβηγός Προυστ» όπως τον αποκαλούν δεν αλλάζει τον κόσμο μας με αυτά τα δύο θέματα αλλά δείχνει πως η αξία του να ξέρεις να γράφεις είναι μερικές φορές ανώτερη από αυτό που περιγράφεις. 

Έμαθα ότι οι χορευτές και οι χορεύτριες της Λυρικής για να πάρουν σύνταξη πρέπει να φτάσουν με το νέο ασφαλιστικό τα 67. Οκ, να διορθώσουμε μερικά πράγματα αλλά μην εγκαταλείψουμε και κάθε έννοια λογικής. 


 

Βασίλης Κ. Κουρουμιχάκης

Η «διάλυση» της αυτοσχέδιας πιάτσας ταξί στην πλ. Μοναστηρακίου. Στα χρόνια της κρίσης (και των apps που φέρνουν το ταξί στην πόρτα σου) οι αυτοσχέδιες πιάτσες απλώνονται σε διαφορά σημεία της Αθήνας προκαλώντας κυκλοφοριακό έμφραγμα. Φαίνεται όμως πως ο κόμπος έφτασε στο χτένι για το Μοναστηράκι που θύμιζε γκαράζ πλοίου τον Δεκαπενταύγουστο. Μακάρι να  συνεχιστεί η προσπάθεια τροχαίας και δήμου και στις υπόλοιπες πιάτσες όπως αυτή στη Μαρασλή που σε αναγκάζει να κάνεις πάρκουρ ανάμεσα σε ταξί αν θες να μπεις στον Ευαγγελισμό.

Το αποδημητικό πτηνό που λέγεται γεωπολιτικός αναλυτής και μας επισκέπτεται κάθε φορά που υπάρχει κάποιου είδους ένταση στο Αιγαίο. Αναψοκοκκινισμένοι,  χωρίς ίχνος ψυχραιμίας, ξερνάνε συνωμοσιολογικά χαροπόλεμα σενάρια με τις φλέβες στο μέτωπο και τους κροτάφους να πάλλονται έτοιμες να σπάσουν μ. Από το ‘96 δεν έχουν βαρεθεί το ίδιος τροπάρι;


 

Παναγιώτης Μένεγος

«Αυτός ο τύπος δεν παίζει σαν ρούκι». Ο Τρέισι Μακ Γκρέιντι δεν έχει αμφιβολίες, μετά από τα 2/3 της σεζόν του NBA, όσον αφορά τα πεπραγμένα του Ντόνοβαν Μίτσελ που πάει καρφί για το βραβείο Rookie of the Year (κι ας επιλέχθηκε μόλις στο νο. 13 του ντραφτ) κι έγινε μόλις ο δεύτερος πρωτοεμφανιζόμενος στην ιστορία που υπήρξε πρώτος σκόρερ της ομάδας του σε 10 σερί νικηφόρα ματς (πρωτός, κάποιος Γουίλτ Τσάμπερλεν). Ντριμπλάρει σαν τον Κάιρι Ίρβινγκ, τελειώνει τις φάσεις κοντά στο καλάθι, παρότι μόλις 1.90, σαν νεαρός δεξιόχειρας Μανού Τζινόμπιλι και είναι απίστευτα clutch για κάποιον που δεν έχει κλείσει ακόμα τα 22. Κι, επίσης, ότι είναι ο νέος σταρ της λίγκας δεν είναι το μόνο μήνυμα που θέλει να στείλει…

https://www.youtube.com/watch?v=fkdaLnGjUcU

 

Εκείνος που θα δει πέρα από τον καπνό των εντυπώσεων της υπόθεσης Novartis, μπορεί να κάνει ένα δίκαιο, αποστασιοποιημένο σχόλιο για την διαφθορά ως καύσιμο/απόβλητο του καπιταλισμού. Όμως υπάρχουν και οι προσωπικές ιστορίες που προκαλούν θυμό. Πολύ θυμό. Σαν κι αυτή.


 

Ντενίσα Μπαϊρακτάρη

Το 2014 η Μιράι Ναγκάσου δεν θεωρήθηκε αρκετά καλή για να μπει στην Ολυμπιακή ομάδα των ΗΠΑ και δεν πήγε να αγωνιστεί στο Σότσι. Το 2018 όμως έγινε η μόλις τρίτη γυναίκα που κάνει τριπλό άξελ σε Ολυμπιάδα. Στην ίδια Ολυμπιάδα, ο 17χρονος Vincent Zhou έκανε το πρώτο 4πλο Λουτζ στην ιστορία των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων. Στη Νότιο Κορέα γράφεται ιστορία και ευτυχώς δεν περιλαμβάνει πυραύλους και τζαζεμένους δικτάτορες.

17 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε άλλο ένα μακελειό σε σχολείο των ΗΠΑ. Πόσοι παραπάνω θα πρέπει να πεθάνουν για να σκάσει επιτέλους το λόμπι των όπλων;


 

Λουίζα Σολομών-Πάντα

Αποφασίζεις να αρχίσεις να βλέπεις την περιβόητη εκείνη σειρά που ακούει στο όνομα Black Mirror κι από τα πρώτα κιόλας δευτερόλεπτα, του πρώτου επεισοδίου του πρώτου κύκλου, εισέρχεσαι σ’ έναν κόσμο υψηλής και νέας τεχνολογίας, που μπορεί να μην απέχει πολύ απ’ όσα θα διαδραματίζονται στ’ αληθινά στο μέλλον, ωστόσο μπροστά στα «αθώα» μάτια σου φαντάζει πλασματικός κι εξωπραγματικός. Πώς θα σου φαινόταν αν αντί για το φυσικό φως του ηλίου, κάθε πρωί που θα ξυπνούσες βρισκόσουν σε ένα δωμάτιο περιτριγυρισμένο από οθόνες που απεικονίζουν την ανατολή του ηλίου, κατασκευασμένη μέσα από μερικά pixels; Σίγουρα τρομακτικό. Ωστόσο τα βράδια αυτής της εβδομάδας κατάφεραν να γίνουν λίγο πιο περιπετειώδη κι ενδιαφέροντα.

Το μακελειό σε σχολείο της Πάρκλαντ, στην Πολιτεία της Φλόριντας, μας κάνει για μία ακόμη φορά να απορήσουμε για το ως πότε το δικαίωμα της οπλοκατοχής θα παραμένει τόσο ανεξέλεγκτο στην αμερικανική ήπειρο.  


 

Λίνα Ρόκου

 Daisy, έργο του Χρίστου Χατζηστυλιανού από την έκθεση για την Έμιλυ Ντίκινσον στον Φωταγωγό.

Όσοι με αφορμή το επεισόδιο στα Ίμια βρήκαν ευκαιρία να βγάλουν ιαχές πολέμου στα (social) media. Χαλαρώστε παιδιά και μην ονειρεύεστε επιστρατεύσεις. 


 

Ζωή Παρασίδη

Ανακλήθηκαν οι επτά απολύσεις που έγιναν στον ραδιοσταθμό «Στο Κόκκινο». Δεν θα γίνει καμία μείωση σε όσους αμείβονται κάτω από 800 ευρώ, σε όσους ο μισθός είναι μέχρι 1.200 ευρώ η μείωση θα είναι 15%, ενώ όσοι πληρώνονται από 1.200 ευρώ και άνω η μείωση θα είναι 20%. Επίσης συμφωνήθηκε να δοθεί στους εργαζόμενους ένα τρίμηνο διαθεσιμότητας για εθελούσια αποχώρηση με την υπάρχουσα μισθοδοσία. Δικαιώθηκε ένας αγώνας εργαζομένων, ας τον έχουμε ως παράδειγμα.  

Μέσα σε μόλις 8 μέρες είχαμε έναν θάνατο κρατουμένου από οδοντικό απόστημα και δύο αυτοκτονίες σε φυλακές. Μάλιστα ο τελευταίος, 31 ετών, είχε δικαιωθεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, όταν μαζί με άλλους 12 συγκρατούμενούς του είχαν προσφύγει το 2013 κατά της Ελλάδας διαμαρτυρόμενοι για τις συνθήκες κράτησής τους. Το σωφρονιστικό σύστημα χρειάζεται επειγόντως reset και ακόμα πιο άμεσα εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό σε κάθε κατάστημα κράτησης.


 

Ελένη Τζαννάτου

Στα σκοτεινά κιτάπια του Spotify κυκλοφορεί μία playlist ονόματι Robert Christgau’s Record Collection. Τουτέστιν, 7 ώρες μουσικής με κομμάτια από όσους δίσκους ο αυτοβαπτιζόμενος ως “Dean of american rock critics” έχει χαρίσει τη βαθμολογία Α+, δηλαδή το υψηλότερο βάθρο στον δικό του τρόπο αξιολόγησης δίσκων. Στην playlist μπορούν να συνυπάρχουν δίπλα δίπλα οι New York Dolls με τη M.I.A. και οι Beastie Boys με τον Al Green κι ακόμη κι αν γνωρίζετε ήδη αρκετά από τα κομμάτια, είναι πολύ πιθανό να μην έχετε ξανακούσει τόση καλή μουσική μαζεμένη.

17 νεκροί από μαζική δολοφονία σε σχολείο στο Parkland της Florida. Η όγδοη μαζική επίθεση σε σχολείο των ΗΠΑ μέσα στις πρώτες 7 εβδομάδες του 2018. Και τα συνολικά νούμερα είναι ακόμη θλιβερότερα, όπως μπορείτε να δείτε στο κατατοπιστικότατο (και υποδειγματικά στημένο) άρθρο της Washington Post.

 

Τζούλια Τσιακίρη

Αυτοί οι δύο μοσχόμαγκες, id est η Brigitte Macron, σύζυγος προέδρου, και ο  Jean-Michel Blanquer,  υπουργός Παιδείας της γαλλικής κυβέρνησης, αποφάσισαν και επέβαλαν την επιστροφή της διδασκαλίας αρχαίων ελληνικών και λατινικών στα Λύκεια της ευλογημένης χώρας τους. Μορφωθείτε  Γαλλάκια! Σιγά μην κλάψουμε, σιγά μη φοβηθούμε.
     Ένας θρήνος με πολύ νόημα από το βιβλίο  Τραγούδια του Κάτω Κόσμου, Μοιρολόγια της Μεσσηνιακής Μάνης, συλλογή κατά τα έτη 1901-1904, επιμέλεια  Σωκράτη Β. Κουγέα:

       Στον κάτω κόσμο, μάτια μου, ριστιάδες δεν περνάνε,

        δεν είναι ψευδομάρτυρες, να σε δικιολογάνε.

        Ποιός πλούσιος απέθανε και πήρε, ο Θεός μαζί του, 

         παρά τρεις πήχες σάβανο που βάνουν στο κορμί του.

[ ριστιάδες σημαίνει: η δύναμη, τα μέσα.]


 

Γιώργος Τσίγκος

Η αλλαγή του ονόματος του Αεροδρομίου των Σκοπίων και της Εθνικής Οδού της πΓΔΜ. Όχι γιατί έχει κάποια ιδιαίτερη σημασία, αλλά γιατί και μόνο ως κίνηση δείχνει ότι η κυβέρνηση της γειτονικής χώρας είναι διατεθειμένη να λύσει το πρόβλημα που ταλαιπωρεί τις δύο χώρες τα τελευταία 26 χρόνια. Τώρα, αυτό που χρειάζεται είναι και η ελληνική κυβέρνηση να κλείσει τα αυτιά της στις εθνικιστικές και ακροδεξιές κορόνες των συλλαλητηρίων και να συμβάλει και αυτή στη επίλυση του προβλήματος.

Η επίθεση στο λύκειο Marjory Stoneman Douglas της Φλόριντα που αφαίρεσε τη ζωή από 17 ανθρώπους. Άλλο ένα σοκαριστικό γεγονός μαζικών δολοφονιών που δυστυχώς δεν προκαλεί καμία εντύπωση. Όσο τα μέλη του Κογκρέσου αρνούνται να δώσουν λύση στο ζήτημα οπλοκατοχής τότε αυτά τα γεγονότα θα συνεχίσουν να αποτελούν κανονικότητα και καθημερινότητα στις ΗΠΑ, με αποτέλεσμα να γεμίζουν απλά χώρο στις ειδήσεις παγκοσμίως. Όσο παραμένει αυτή η αδράνεια τότε θα πρέπει να περιμένουμε το επόμενο χτύπημα, και το μεθεπόμενο…

POP TODAY
popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.