Man flu: Μια ελαφριά ασθένεια, όπως ένα κρύωμα, που ο ασθενής αντιμετωπίζει σαν κάτι πιο σοβαρό, και συνήθως αυτός ο ασθενής είναι άνδρας.

Αυτή είναι η ερμηνεία στο Cambridge Dictionary του αγγλικού λεξικού του Κέμπριτζ για το φαινόμενο, και οι Άγγλοι φημίζονται για την τέχνη του υπαινιγμού. Ακούγεται σαν εξυπνακίστικος νεολογισμός, όμως όποιος (δηλαδή όποια) έχει φροντίσει κρυωμένο άντρα, πλην ασφαλώς κάποιων φωτεινών εξαιρέσεων, γνωρίζει πως το αγοροσυνάχι είναι γεγονός και μάλιστα δεν πρόκειται για φαινόμενο που προέκυψε τώρα.

Από το 2006 άρχισε να συζητείται μεταξύ σοβαρού και αστείου ως ξεχωριστή ασθένεια, όταν οι αναγνώστες του βρετανικού ανδρικού περιοδικού Nuts συμμετείχαν σε σχετική διαδικτυακή έρευνα. Ασφαλώς, η υπόθεση χαρακτηρίστηκε αντιεπιστημονική και τελείως αναξιόπιστη, με επιχείρημα ότι και οι γυναίκες είναι πιθανό να υπερβάλουν για τα συμπτώματα ενός απλού κρυώματος. Επίσης, «αγοροσυνάχι», λέγεται μόνο όταν ο ασθενής έχει σύντροφο από την οποία περιμένει τόνους έξτρα περιποίησης, φροντίδας και προσοχής επειδή έχει όλα αυτά τα φρικτά συμπτώματα. Όταν ο ασθενής είναι μόνος και δεν μπορεί να πιει το αίμα κανενός, η κατάστασή του λέγεται απλώς συνάχι.

Αν και το man flu έχει χρησιμοποιηθεί αρκετά στη διαφήμιση, η αλήθεια είναι ότι σχεδόν κανείς δεν πιστεύει ότι πρόκειται για πραγματική ασθένεια, αλλά για την τάση που έχουν πολλοί άντρες όταν αρρωσταίνουν να ζητούν περισσότερο ντάντεμα, γκρινιάζοντας σαν τεράστια μωρά για συμπτώματα που ο υπόλοιπος πληθυσμός της Γης αντιμετωπίζει με παρακεταμόλη και λίγο τσάι, συνεχίζοντας κανονικά τη ζωή του.

Πρόσφατα, η εντύπωση που επικρατούσε, ήτοι ότι το αγοροσυνάχι είναι απλώς ένα αστείο της ποπ κουλτούρας, άλλαξε. Υπεύθυνος γι’ αυτό, o Δρ Κάιλ Σου, καθηγητής στο Memorial University στον Καναδά, που δημοσίευσε στo χριστουγεννιάτικο τεύχος British Medical Journal άρθρο στο οποίο διερευνάHere’s why ‘man flu’ might actually be real, according to one professor | Business Insider την «επιστήμη πίσω από το αγοροσυνάχι» επειδή βαρέθηκε, όπως έγραψε, να τον κατηγορούν για υπερβολή όταν έχει συμπτώματα παρόμοια με της γρίπης.


Διάβασε όλο το άρθρο στο inside story (http://bit.ly/2GLcYMO). 

Το inside story είναι το πρώτο συνδρομητικό–ενημερωτικό site χωρίς διαφημίσεις στην Ελλάδα. Ανεξάρτητο αποκαλυπτικό με οικονομική αυτοτέλεια και διαφάνεια. 

Ειδικά για τους αναγνώστες της Popaganda: Γνώρισε το inside story για ένα μήνα δωρεάν, βάζοντας τον κωδικό κουπονιού popaganda στην http://bit.ly/2hKhNL9