Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaΟΛΑ POPA

ΟΛΑ POPA #26: Τα 10 χρόνια από την έναρξη του Mad Men κόντρα στους τρελούς καιρούς που ζούμε

Όλη η ομάδα της Popaganda εξομολογείται τα Up και τα Down της από την εβδομάδα που πέρασε (17/07 - 22/07/2017).

Αναστασία Βαϊτσοπούλου 

OLA_POPA_UP

Αυθεντική χαρά και ενθουσιασμός από ένα μικρό κορίτσι στο Twitter. Ο λόγος; Η ανακοίνωση για την πρώτη γυναίκα Doctor Who. Η επιλογή της Jodie Whittaker ως πρωταγωνίστρια της σειράς υπογραμμίζει την διαφορά της ανοχής του μοντερνισμού από την σωματοποίησή του. Από την άλλη, κάποιοι αντέδρασαν «Γιατί γιατρός;», «Γιατί όχι μια διαφορετική σειρά που να λέγεται Nurse Who;». Ένας αθάνατος ταξιδευτής στον χρόνο με δυο καρδιές που συνεχώς αψηφά τους νόμους της φυσικής είναι δεκτό. Αλλά σπάσε τους κανόνες της πατριαρχίας και δεν υπάρχει περίπτωση να δουν τη συνέχεια της σειράς. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα όμως έπαιρνε πάντα στα σοβαρά τη δύναμή του: περισσότερο από μια δεκαετία πριν, εισήγαγαν έναν omnisexual ταξιδιώτη στον χρόνο, τον Captain Jack HArkness, τον πρώτο μη ετεροφυλόφιλο χαρακτήρα. Η γυναίκα Doctor Who είναι μέρος μιας ευρύτερης φεμινιστικής ρητορικής που αλλάζει, όπως και με την περίπτωση της Wonder Woman και της θηλυκής βερσιόν «Bond» στη νέα ταινία “The Rythm Section” με τη Blake Lively. Και έχοντας μια ηρωίδα στην οθόνη που δεν είναι απλά υπερφυσικά δυνατή, αλλά μιλάει και λαμβάνει αποφάσεις, οι μύθοι γύρω από τον φεμινισμό πέφτουν σαν ντόμινο, ο ένας μετά τον άλλο…

https://twitter.com/Jenny_Trout/status/886615696062459908

OLA_POPA_DOWN

Στην αντίπερα όχθη, ενώ τα στελέχη τηλεοπτικών σταθμών, όπως του BBC, συνεχώς υπογραμμίζουν την δέσμευσή τους για ισότητα, συνεχίζουν να αποδέχονται με ιλαρότητα την ανισότητα. Αλλά η πραγματικά άδικη ιστορία της εβδομάδας που πέρασε είναι «ο ήχος μιας χειροπέδας που κλείνει ενώ προσπαθείς να αποδείξεις ότι δεν είσαι ελέφαντας». Η απόρριψη της αίτησης αναστολής της Ηριάννας και του Περικλή, δύο παιδιών που έχουν καταδικαστεί σε κάθειρξη 13 χρόνων, χωρίς επαρκή στοιχεία, χωρίς ελαφρυντικά, χωρίς μαρτυρικές καταθέσεις σε βάρος τους και με μοναδικό στοιχείο ένα μερικό και αμφιλεγόμενο δείγμα DNA, ενώ αναστολή ποινής έχουν λάβει χρυσαυγίτες, απαγωγείς, σωματέμποροι, τοκογλύφοι και καταχραστές δημόσιας περιουσίας.

Σταύρος Διοσκουρίδης 

OLA_POPA_UP

Τα ντοκιμαντέρ του Βέρνερ Χέρτζογκ. Μπορείτε να βρείτε αρκετά ελεύθερα στο Youtube. Ταξιδεύει από την παγωμένη Ανταρκτική μέχρι τις καυτές λάβες των ηφαιστείων και τα καλώδια του διαδικτύου. Ο Χέρτζογκ δεν θέλει ακριβώς να καταγράψει ή να παρουσιάσει νέες ανακαλύψεις ή δεδομένα αλλά περισσότερο να φιλοσοφήσει τη σχέση του ανθρώπου με την ίδια την καθημερινότητά του. Θα σας φανεί παράξενο αλλά μερικές φορές οι εικόνες, τα λόγια του, ακόμα και η ίδια η φωνή του είναι καθηλωτικά. Δείτε το παρακάτω στιγμιότυπο για να μπείτε στο κλίμα. 

https://www.youtube.com/watch?v=Kc9tdLNafws

OLA_POPA_DOWN

Οι περισσότεροι από τους μαγαζάτορες ρίσκαραν να μην κόψουν αποδείξεις και να τους σφραγιστούν τα μαγαζιά για κάποιο διάστημα παρά να είναι τυπικοί. Το να κλέψεις το κράτος πια μοιάζει η μόνη λύση. 


Αλεξάνδρα Καστανιά

OLA_POPA_UP
Η είδηση για το πρώτο παιδί στον κόσμο που υποβλήθηκε σε διπλή μεταμόσχευση χεριών με επιτυχία. Ο 10χρονος Ζάιον Χάρβεϊ από τη Βαλτιμόρη χρειάστηκε να υποστεί ακρωτηριασμό των χεριών και των ποδιών του σε ηλικία μόλις δύο ετών έπειτα από σηψαιμία. Σήμερα, 18 μήνες μετά την καινοτόμο επέμβαση, είναι σε θέση να γράφει, να τρώει και να ντύνεται μόνος του, αλλά και να πραγματοποιήσει το όνειρό του που δεν ήταν άλλο από το να … παίξει μπέιζμπολ! Mία ακόμη απόδειξη ότι η επιστήμη και, ειδικότερα, η ιατρική κάνει άλματα.

OLA_POPA_DOWN
Και πάνω που ένα τέτοιο δημοσίευμα φέρνει χαρά και αισιοδοξία, μόλις λίγα «κλικ» παραπέρα διαβάζουμε ότι η Ελλάδα παραμένει τελευταία στην Ε.Ε. όσο αφορά στη δωρεά οργάνων και, κατ’ επέκταση, τις μεταμοσχεύσεις.


 

Βασίλης Κ. Κουρουμιχάκης

OLA_POPA_UP
To Μαγχεστριανοί τιμούν τον Ένγκελς με ένα σοβιετικό γλυπτό. Ο μπουρζουάς βιομήχανος με την Ιρλανδή μετανάστρια σύντροφο με τις αντιφάσεις του θα ήταν η ιδανική προσωποποίηση του Μάντσεστερ ακόμα κι αν δεν είχε μείνει εκεί για πάνω από 20 χρόνια, αφού εκεί γεννήθηκε ουσιαστικά ο καπιταλισμός αλλά και το εργατικό κίνημα. Παρατηρώντας τις άθλιες συνθήκες των βιομηχανικών εργατών έγραψε εκεί (ίσως είναι και ο πρώτος που έγραψε για την άθλια αγγλική κουζίνα) ένα από τα σημαντικότερα έργα του, την «Κατάσταση της εργατικής τάξης στην Αγγλία». Κι αν το Μάντσεστερ του 19ου αιώνα είναι γνωστό για τη βιομηχανία του το Μάντσεστερ του 20ου αιώνα είναι γνωστό για τη μουσική του όποτε πολύ ταιριαστά το άγαλμα στήθηκε στη νεότευκτη Tony Wilson Place παίρνοντας το όνομα του ιδρυτή της Factory Records κι ενός από τους σημαντικότερους πρεσβευτές της μαγχεστριανής κουλτούρας. 

OLA_POPA_DOWN
Οι Κλουζώ του Διαδικτύου. Συνωμοσιολόγοι βουλευτές, δημοσιογραφούντες και πολυγραφότατοι εντρεπρενέρς των κοινωνικών δικτύων βάλθηκαν να ανακαλυψουν το μυστικό της απόκρυψης του επωνύμου της Ηριάννας. Μάθαμε ότι πατέρας της είναι υφυπουργός της κυβέρνησης που μάλλον την έκανε όταν ήταν μαθητής δημοτικού και αλλά τέτοια φαιδρά. Όσοι θυμούνται την υπόθεση της δημοσιοποίησης των στοιχείων των οροθετικών θα θυμούνται ότι ήταν οι ίδιοι που πρωτοστάτησαν και τότε στη διαπόμπευσή τους γιατί τελικά όσο ξύνεις τον πάτο του βαρελιού τόσο εθίζεσαι στη βρωμιά του. 
 

Παναγιώτης Μένεγος 

OLA_POPA_UP
Στο Yupiyaya είχα την ευκαιρία να φάω για πρώτη φορά στην ταβέρνα «Η Κόρη του Μιχάλη» στη Δονούσα (στο Μερσίνι, πάνω από την υπέροχη παραλία Λιβάδι). Μιλάμε για εμπειρία ελληνικής κουζίνας, όσο πειραγμένη χρειάζεται (κι αντέχεις) 8 ώρες από την Αθήνα. Σαλάτα με ξερό πεπόνι, βλήτα τσιγαριαστά με ξινομυζήθρα, δονουσιώτικο φιρμάνι, λαδένια, χειροποίητη τυροκαυτερή να θες να βουτήξεις το μυαλό σου, φεστιβαλικό μπιφτέκι και μια συγκλονιστική, καπνιστή στον κέδρο, χοιρινή μπριζόλα για την οποία πάω αναχωρώ ανά πάσα στιγμή αυθημερόν. Η κυρία Κούλα ακόμα και στο φαλάφελ που φτιάχνει για τους μοδάτους κάνει χειροποίητες μέχρι και τις αράβικες πιτούλες.

Δονουσιώτικο φιρμάνι – ντόπιο τυρί σε χειροποίητο φύλλο με μαρμελάδα πιπεριάς .

OLA_POPA_DOWN
Μάλλον συμβαίνει κάθε καλοκαίρι, αλλά εμένα φέτος μου τα έχει σκάσει τόσο. Δεν μπορώ άλλο τις διασκευές. Νιώθω ότι με κυνηγάνε. Ότι με παρακολουθούν με μια αυτοσχέδια candid camera και μου κάνουν πλάκα πατώντας play. Παντού. Κάθεσαι να φας κάπου πρόχειρα; Pink Floyd σε ρεγκε. Κάθεσαι να φας κάπου καλά; Εύκολο, Nouvelle Vague. Απογευματινό ποτό; Κάποια «ξυπόλητη ντίβα» από κάποιο χρωματιστό ακρωτήρι ή ένα πρώην δεξί εξτρέμ της«σελεσάο» κάνουν «εξωτική» μια «ροκιά». Και πάντα κάπου παραμονεύει μια, μαραμένη από την τόση κάβλα, γυναικεία φωνή να ξαναπεί ξέπνοα ένα χιτάκι των 80s. Πότε γίναμε ρε γαμώτο τόσο βαρετοί που μας φαίνεται πιο σημαντικό να αναγνωρίζουμε τη μουσική από το να μας αρέσει;

 Θεοδόσης Μίχος

OLA_POPA_UP
Στις 19 Ιουλίου συμπληρώθηκαν 10 χρόνια από την προβολή του πρώτου επεισοδίου Mad Men.  Don ζεις, εσύ μας οδηγείς (στα βράχια)
 
 
 

OLA_POPA_DOWN
Παραδίνομαι αξιότιμοι κύριοι δικαστές. Έχω πάει 7 ή 8 φορές στη Βαρκελώνη για ισάριθμα Πριμαβέρα («πριμαβέρα το λέμε τώρα») #free_irianna


Ζωή Παρασίδη

OLA_POPA_UP
Τιμώντας τη μνήμη του Σωτήρη Πέτρουλα, το Αρχείο της ΕΡΤ ψηφιοποίησε σπάνιο φωτογραφικό υλικό του φωτορεπόρτερ Αριστοτέλη Σαρρηκώστα από την περίοδο των Ιουλιανών το οποίο μπορείτε να βρείτε εδώ

OLA_POPA_DOWN
 Οι συγκεντρώσεις προσφύγων έξω από τα Γερμανικά προξενεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη αναδεικνύουν για άλλη μια φορά το γεγονός πως η Ευρώπη στερεί το δικαίωμα τους στην οικογενειακή επανένωση βάζοντάς τους σε μια συχνά άκαρπη γραφειοκρατική διαδικασία. 

Λίνα Ρόκου

OLA_POPA_UP
Πέρασαν 10 χρόνια από την προβολή του πρώτου επεισοδίου της καλύτερης σειράς όλων των εποχών, δηλαδή του Mad Men. Ποτέ μια τηλεοπτική σειρά δεν είχε το βάθος και τους ρυθμούς σπουδαίας λογοτεχνίας, ποτέ δεν ξαναείδαμε στους τηλεοπτικούς δέκτες ένα τέτοιο αριστουργηματικό ποίημα για τη μοναξιά. Ώρα να το δούμε ξανά.

OLA_POPA_DOWN
Η απόφαση του δικαστηρίου να απορρίψει την αίτηση αναστολής της Ηριάννας Β.Λ. και του Περικλή Μ., ειδικά όταν στο σκεπτικό υπάρχουν φράσεις όπως ««Γίνονται ταξίδια στο εξωτερικό, όπως στη Βαρκελώνη του Περικλή Μπ. και του Κωνσταντίνου Παπαδόπουλου, αδικαιολόγητα, όχι για αναψυχή, ήτοι σε πόλη της Ισπανίας που είναι γνωστή για την εκεί δράση ανάλογων τρομοκρατικών οργανώσεων.» ή ««η διδακτορική διατριβή είναι στο πρώτο στάδιο που δεν είναι και τόσο σημαντικό». Όλα αυτά ενώ λίγες μέρες πριν έκανε δεκτή την αποφυλάκιση της Μαρίας Σκλαβάκη, καταδικασθείσας για την υπόθεση της Energa παρότι είχε σπάσει το ηλεκτρονικό «βραχιολάκι» επιχειρώντας να διαφύγει από τις αρχές. Ο Παναγιώτης Μένεγος έγραψε για «Τo Αφόρητα Συντηρητικό Αποτύπωμα της Υπόθεσης Ηριάννας Β.Λ. και Περικλη Μ.» εδώ

Ελένη Τζαννάτου

OLA_POPA_UP
Είσαι indie ρομαντική ψυχή; Νιώθεις πονεμένος αλλά δε θες να κάνεις τη φάση και μελόδραμα; Προσκυνάς τον Morrissey; Πιστεύεις πως για όλα φταίνε τα τραγούδια; Με τους νέους Dears (αλλά και με τους παλιούς) θα βρείς την υγεία σου.

https://www.youtube.com/watch?v=wyNGQi4xoR4

OLA_POPA_DOWN
Πώς ακούγεται ο ήχος μίας χειροπέδας που κλείνει ενώ προσπαθείς να αποδείξεις ότι δεν είσαι ελέφαντας…

POP TODAY
popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.