Κώστας Καζαντζής και Άκης Κόκκινος

Ο Κώστας Καζαντζής και ο Άκης Κόκκινος παρουσιάζουν την ατομική τους έκθεση φωτογραφίας με τίτλο “Top/Bottom” σε ένα εγκαταλελειμμένο νεοκλασικό κτίριο στην οδό Κεραμεικού 28 στο Μεταξουργείο. Τα έργα έρχονται να δώσουν ζωή σε ένα ανενεργό χώρο, αφυπνίζοντας την οικειότητα που αυτός προσδίδει. Μέσα από δύο είδους αφηγήσεις, το  “Top/Bottom” διερευνά την ερωτική σχέση και την εναλλαγή των ρόλων σε αυτή. Γεννά ερωτήματα, επιθυμίες, φόβους, ανησυχίες, με τρόπο τέτοιο που η διττότητα, ενώ υφίσταται, παύει να είναι ορατή.

Ποια είναι τελικά τα στοιχεία που κρατάνε την ερωτική σχέση ενεργή; Ο Κώστας και ο Άκης απαντούν στην Popaganda και γεμίζουν με ερωτισμό την ζεστή Αθήνα. 

Όταν η διττότητα παύει να είναι ορατή

Αυτό συμβαίνει γιατί ο ένας φωτογραφίζει τον άλλο. Παρότι λοιπόν η παρουσία της διττότητας είναι αναπόφευκτη, ο τρόπος με τον οποίο εναλλάσσονται τα στιγμιότυπα μέσα στην έκθεση είναι ενδεικτικός της ολοένα και μεγαλύτερης δυσκολίας διάκρισής της. Μέσω αυτού, αναδύεται η δυναμική της σχέσης, η εναλλαγή των ρόλων σε αυτή, η διαρκής γέννηση νέων συνδυασμών και δυνατοτήτων.


Top ή bottom;

Το top ή bottom είναι το πρώτο ερώτημα που απαντάται σε εφαρμογές όπως το Grindr μέσω του οποίου γνωριστήκαμε. Ο χρήστης καλείται να δώσει apriori απαντήσεις σε θέματα ρόλων και ταυτότητας αντιμετωπίζοντας τα ερωτήματα αυτά σαν έννοιες στατικές και αμετάβλητες. Η έμπνευση του τίτλου κινείται γύρω από το πως το δίπολο του «Top/Bottom» αποκτά δυναμική και ρευστότητα μέσα σε μια σχέση, αποτελεί μέρος του έργου, χωρίς να οριοθετεί όμως την ερμηνεία του.

Ένα αντισυμβατικό κτίριο

Για την παρουσίαση του έργου αυτού συνειδητοποιήσαμε από νωρίς ότι δεν αρκούσε ένας συμβατικός εκθεσιακός χώρος. Χρειαζόμασταν ένα μέρος που θα απέπνεε περισσότερη οικειότητα, ένα χώρο που να συνδέεται  με τη συνθήκη λήψης των εικόνων και το νεοκλασικό της οδού Κεραμεικού 28 ήταν για εμάς η ιδανική επιλογή. Παράλληλα, ενώ το κτίριο φαντάζει ανενεργό και εγκαταλελειμμένο, στην πραγματικότητα αποτελεί ζωτικό κομμάτι της περιοχής μέσω των δράσεων της ομάδας Communitism που στεγάζεται στον υπόλοιπο χώρο.


Τι κοινό έχουν οι κάκτοι με τις ερωτικές σχέσεις;

Η έκθεση αποτελείται κυρίως από φωτογραφικό υλικό αλλά και μια εγκατάσταση από κάκτους. Η εγκατάσταση χαρακτηρίζεται από μεγάλη ποικιλομορφία ως προς το είδος των κάκτων, την κατάσταση στην οποία βρίσκονται, το εάν άνθισαν η σάπισαν, το αν και το πως εξελίχθηκαν ή όχι. Η δυναμική που δημιουργείται μέσα από αυτό σχηματίζει διάλογο με την ίδια τη σχέση και τους διαφορετικούς ρόλους που εναλλάσσονται, τις πτυχές του εαυτού που αναδύονται και καταστρέφονται μέσα σε εκείνη. Ως προς τον κατάλογο, Το Void έχει αναλάβει την επιμέλεια ενός χειροποίητο limited edition zine σε 70 αντίτυπα με φωτογραφίες της έκθεσης αλλά και επιπλέον υλικό, το οποίο θα διατίθεται καθ’ όλη τη διάρκεια της έκθεσης καθώς και στο χώρο του Void (Νίκης 30).