Οι 30something, εσείς δηλαδή που έχετε ζήσει τις εποχές που το πρώτο PlayStation άλλαζε μια και καλή το gaming, ενδεχομένως να θυμάστε το WipEout, ένα φουτουριστικό τρισδιάστατο racing game με περίεργα οχήματα και χαρακτηριστική techno και trance μουσική. Προϊόν της μακαρίτισσας της Psygnosis (μετέπειτα Studio Liverpool, μέχρι να την κλείσει τελείως η Sony το 2012) αποτέλεσε έναν από τους «δυνατότερους» τίτλους του αρχικού PlayStation (κυκλοφόρησε πάντως και για Saturn και για PC) το οποίο μάλιστα και συνόδευσε στο λανσάρισμά του στην Ευρώπη το 1995 –μέχρι και σήμερα, θεωρείται μία από τις καλύτερες κυκλοφορίες της κονσόλας.


Ε, η Sony, που λέτε, αποφάσισε να… αναβιώσει τα παλιά, επαναφέροντας στο προσκήνιο και πάλι τη σειρά WipEout, δυστυχώς όχι με έναν καινούριο τίτλο (το κοινό της δύσκολα επιτρέπει κάτι τέτοιο) αλλά μία συλλογή που όσο να ‘ναι θα «χορτάσει» τους φανατικούς της φίλους. Το WipEout: Omega Collection αποτελείται από δύο τίτλους, τα WipEout HD –μαζί με το expansion του, WipEout HD Fury– και WipEout 2048. Λαμβάνοντας δε υπ’ όψιν ότι ο πρώτος εξ αυτών αποτελεί έτσι κι αλλιώς remastered εκδοχή των WipEout Pure και WipEout Pulse, τότε αντιλαμβάνεστε ότι στην πράξη έχουμε να κάνουμε με ένα πακέτο τριών διαφορετικών παιχνιδιών. Το WipEout HD είχε διατεθεί στο PS3 το 2008 και ουσιαστικά αναβάθμιζε το περιεχόμενο των Pure και Pulse στα 1080p, ενώ το WipEout 2048 ήταν εκ των παιχνιδιών που διατέθηκαν αρχικά για το PS Vita το 2009.

Τι μπορεί να περιμένει λοιπόν κανείς από το WipEout: Omega Collection; Πως θα τρέξει αψεγάδιαστα στα 60 fps και τα 1080p στο PS4 του, κι αν μάλιστα είναι από εκείνους τους τυχερούς που δηλώνουν κάτοχοι PS4 Pro, τότε θα το απολαύσει σε 4K ανάλυση. Υποστηρίζεται multiplayer τόσο τοπικά, μέσω split-screen, όσο και online με τη συμμετοχή έως και οκτώ παικτών. Τα γραφικά δεν προδίδουν επ’ ουδενί την ηλικία, ούτε των αρχικών παιχνιδιών, ούτε του franchise εν γένει, καθώς ανταποκρίνονται επάξια στις σημερινές απαιτήσεις με εκπληκτικά εφέ, εντυπωσιακές φωτοσκιάσεις, ολοζώντανα χρώματα και συναρπαστικές πίστες. Ο αριθμός τους αγγίζει τις 26 (διατίθενται και οι ανεστραμμένες εκδοχές τους) και σε συνδυασμό με τα 46 συνολικά οχήματα και τα 9 διαφορετικά modes, δημιουργεί ένα αξιοπρεπέστατο σύνολο.

Τι έχει αλλάξει στο WipEout: Omega Collection; Με εξαίρεση το soundtrack (λογικό, μιας και σιγά μην ίσχυαν ακόμα οι άδειες των αρχικών κομματιών) τίποτα! Όσοι είχατε την τύχη να παίξετε το πρώτο ή κάποιο από τα επόμενα παιχνίδια της σειράς WipEout, θα κατενθουσιαστείτε με τη συλλογή της. Όσοι πάλι δεν έτυχε να έρθετε πρόσωπο με πρόσωπο με το franchise, έχετε μια «χρυσή» ευκαιρία που καλό θα ήταν να μην αφήσετε να πάει χαμένη. Με άπλετο περιεχόμενο, εξαιρετικές επιδόσεις στον τεχνικό τομέα και γεμάτο αγάπη και σεβασμό προς τη σειρά, το WipEout: Omega Collection είναι το racing που θα σας συντροφέψει για το υπόλοιπο του καλοκαιριού –και όχι μόνο.

https://www.youtube.com/watch?v=2XSDfi4nzxQ

#instareview: ένα αυθεντικό WipEout «για να μαθαίνουν οι νέοι και να θυμούνται οι παλιοί». Δεν θα σας απογοητεύσει.

Βαθμός δυσκολίας

Ποτέ τα WipEout δεν θεωρούνταν «εύκολα» και το Omega Collection τιμά τις παραδόσεις. Θα σας πάρει λίγο καιρό μέχρι να το συνηθίσετε, όμως μετά…