Συνολικά 32 Κυριακές από τις αρχές Μαΐου μέχρι και το τέλος Οκτωβρίου  θα είναι ανοιχτά τα καταστήματα στις τουριστικές περιοχές Αθήνας και Θεσσαλονίκης. Την απόφαση ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου κατά τη διάρκεια εγκαινίων Κέντρου Εξυπηρέτησης Δανειοληπτών στα γραφεία του ΟΑΕΔ στην οδό Πατησίων στην Αθήνα. Η απόφαση αυτή ήταν αποτέλεσμα της τελευταίας συμφωνίας της κυβέρνησης με τους δανειστές και όπως δήλωσε και ο κύριος Παπαδημητρίου, αν και διαφωνούσαν με το μέτρο τελικά το υπέγραψαν, καθώς αυτό συμβαίνει στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες και την Αμερική. «Μπορούμε να το δούμε αυτό σαν εκσυγχρονισμό» απάντησε ο υπουργός  σε ερώτηση δημοσιογράφου. Οι περιοχές που περιλαμβάνει το νέο μέτρο είναι κυρίως το κέντρο της Αθήνας, η παραλία από τον  Πειραιά μέχρι το Σούνιο, ορισμένες περιοχές του Πειραιά και του Δήμου Θεσσαλονίκης καθώς και οι περιοχές γύρω από το Αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος της Αθήνας και Μακεδονία της Θεσσαλονίκης  αντίστοιχα.

Η συμφωνία θα τεθεί προς ψήφιση στη Βουλή μέχρι τις 15 Μαΐου. Σύμφωνα με τον υπουργό υπάρχει λευκός καπνός, ενώ πρόσθεσε πως είναι ένας συμβιβασμός που περιλαμβάνει κάποια καλά και κάποια κακά μέτρα. «Υπάρχουν μέτρα και αντίμετρα».

Όπως ήταν αναμενόμενο η απόφαση αυτή έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων από τον εμπορικό κόσμο και κυρίως τους ίδιους τους εργαζόμενους που βλέπουν την αργία της Κυριακής να χάνεται. Συγκεκριμένα η ΕΣΕΕ (Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας) έχει προγραμματίσει ήδη απεργία για την Κυριακή 7 Μάιου, που αποτελεί την πρώτη Κυριακή των ενδιάμεσων εκπτώσεων, ενώ σε απεργία θα προχωρήσει και η ΟΙΥΕ (Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος). Κατηγορηματικά αντίθετη στην απόφαση αυτή είναι και η ΓΣΕΕ, δηλώνοντας ότι αποτελεί χαριστική βολή για τους εργαζόμενους, το εμπόριο και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις .


Αντίθετη με το άνοιγμα των καταστημάτων 32 Κυριακές τον χρόνο είναι και η περιφέρεια Αττικής, καθώς όπως επισημαίνει η συμφωνία αυτή αποτελεί παρέμβαση της κυβέρνησης στην απόφαση του ΣτΕ, απόφαση την οποία επικαλείται και η ΕΣΕΕ. Μάλιστα, η ΕΣΕΕ θεωρεί φωτογραφική την συμφωνία με τους θεσμούς η οποία χαρακτηρίζει ως «τουριστικές» τις περιοχές από τον Πειραιά μέχρι το Σούνιο, όπως και τις περιοχές κοντά στα αεροδρόμια Ελ. Βενιζέλος και Μακεδονία. Δεν έμεινε, όμως μόνο εκεί αφού προχώρησε και σε αποστολή επιστολής προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, επισημαίνοντας όλους τους λόγους για τους οποίους θεωρεί ότι «η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων 32 Κυριακές θα αυξήσει τις εργατοώρες για τους υπαλλήλους, ενώ η μέχρι τώρα λειτουργία του για οκτώ Κυριακές, δεν συνέβαλε στην δημιουργία νέων θέσεων εργασίας». Πιο αναλυτικά σύμφωνα με τις έρευνες της ΕΣΕΕ η λειτουργία καταστημάτων τις Κυριακές δεν έχει δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας, δεν ενισχύει τον ανταγωνισμό, ενώ μάλιστα αυξάνει την πίεση στους μικρομεσαίους εμπόρους, δεν έχει αυξήσει τον τζίρο των καταστημάτων και τελειώνει τονίζοντας πως αυτό που λείπει από τον Έλληνα καταναλωτή δεν είναι ο χρόνος αλλά τα χρήματα.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Όσον αφορά στη δήλωση του υπουργού Οικονομίας Δημήτρη Παπαδημητρίου, ότι το νέο μέτρο θα τονώσει την αγορά και θα της δώσει μια νέα πνοή ζωής, σε κοινή συνέντευξη που έδωσαν έμποροι, εργαζόμενοι και καταναλωτικές οργανώσεις, τον κατηγόρησαν πως δεν έχει ιδέα τι γίνεται στη ελληνική αγορά και πως αυτή λειτουργεί. Κατηγόρησαν μάλιστα ΣΕΒ( Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών) και ΣΕΤΕ(Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων)  για υποκίνηση του θέματος. Παράλληλα με τις δηλώσεις τους αυτές ανακοίνωσαν κλείσιμο των καταστημάτων τις Κυριακές αρχίζοντας από τις 7 Μαΐου.

Από τη μεριά του ο ΕΣΑ (Εμπορικός Σύλλογος Αθήνας) επισημαίνει πως τα νέα μέτρα δημιουργούν μονοπωλιακές συνθήκες στην αγορά και μεταφέρουν τον τζίρο από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στις μεγάλες αλυσίδες και τα εμπορικά κέντρα. Συνεχίζει κάνοντας λόγο και για πλήρη αποδόμηση της αγοράς, των κοινωνικών και οικογενειακών θεσμών ενώ παράλληλα καταστρέφεται ότι υγιές παρέμεινε από την μικρομεσαία εμπορική επιχειρηματικότητα.

Ο ισχύων μέχρι σήμερα νόμος για την εργασία τις Κυριακές, λέει πως όσοι εργάζονται την ημέρα αυτή θα πρέπει να αμείβονται με συν 75% του ημερομίσθιού τους, ενώ όσοι δουλέψουν πάνω από πέντε ώρες δικαιούνται ακόμα ένα ρεπό κατά την διάρκεια της εβδομάδας που έπεται ή προηγείται της Κυριακής. Το θέμα, όμως που προκύπτει, είναι πως τον νόμο τον τηρούν συνήθως μόνο οι μεγάλες επιχειρήσεις και αλυσίδες, που υπόκεινται σε συχνότερους και αυστηρότερους  ελέγχους από την επιθεώρηση εργασίας με τα πρόστιμα για τυχόν παράβαση του να φτάνουν μέχρι και τις  5000 ευρώ. Από την άλλη ο εργαζόμενοι σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις κινδυνεύουν να μην απολαύσουν κανένα από τα δικαιώματα που τους αναγνωρίζει ο νόμος.

«Ήδη, πάνω από το 80% των εμποροϋπαλλήλων δηλώνεται για εργασία Κυριακής 3-4 ωρών, ενώ δουλεύει στην πράξη για πάνω από 8-10 ώρες, χωρίς πρόσθετη αμοιβή 75% και χωρίς ρεπό. Πάνω από το 30% ως το 40% δεν αμείβεται καθόλου με το +75% ούτε για τις 3-4 τυπικά δηλωμένες ώρες εργασίας», τονίζει σε τελευταία ανακοίνωσή της η ΟΙΥΕ.

Το μόνο που μένει να δούμε είναι αν ο νόμος θα εφαρμοστεί ή αν θα είναι αρκετά δυνατές οι φωνές που αντιτίθενται στη ψήφισή του.