Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaNEWS
19.04.2024

29/1/1966, τα γενέθλια του Ρομάριο

Ένας από τους μεγαλύτερους βραζιλιάνους επιθετικούς όλων των εποχών, έχει γενέθλια σήμερα. Ο άνθρωπος που έσπασε το φράγμα των 1.000 γκολ, κι ας το αμφισβητούν πολλοί (μαζί και ο Πελέ).
29/1/1966, τα γενέθλια του Ρομάριο

O Ρομάριο (Ρομάριο ντε Σόουζα Φαρία), από τους μεγαλύτερους επιθετικούς του βραζιλιάνικου ποδοσφαίρου, γεννήθηκε στις 29 Ιανουαρίου 1966 στο Ρίο ντε Τζανέιρο σε πολύ φτωχή οικογένεια. Γρήγορα τον εντόπισαν οι σκάουτερ και έκανε όνομα στη χώρα του για να μετακομίσει στην Ολλανδία και την Αϊντχόφεν το 1988. Εκεί αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ το 1989 στο Κύπελλο Κυπελλούχων και το 1992-93 στο Τσάμπιονς Λιγκ και αρκετές φορές στο πρωτάθλημα Ολλανδίας.

Η μετακίνησή του στη Μπαρτσελόνα τον έκανε ακόμη πιο γνωστό σε όλη την Ευρώπη, όμως η πραγματική του καταξίωση θα ερχόταν χάρη στην Εθνική Ομάδα. Ο τρομερός Ρομάριο οδήγησε τη σελεσάο στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Αμερικής το 1994, όπου αναδείχθηκε κι εκεί πρώτος σκόρερ και πήρε σπίτι του το βραβείο του Καλύτερου Παίκτη της χρονιάς από τη FIFA. Δυστυχώς, δεν τον είδαμε και στο επόμενο Μουντιάλ του 1998 πλάι στον επίσης τεράστιο Ρονάλντο, με τον οποίο είχαν φτιαξει ένα πολύ δυνατό δίδυμο στα προκριματικά (η περίφημη Ro-Ro attack) λόγω ενός μυικού τραυματισμού που τον άφησε εκτός. Η συνέντευξη τύπου που έδωσε πριν τη διοργάνωση είναι χαρακτηριστική, με το Ρομάριο να ξεσπά σε κλάματα λόγω της έντονης απογοήτευσης και της συναισθηματικής του φόρτισης. 

Μετά από αυτό βέβαια, η καριέρα του δεν πήρε την κατιούσα ακριβώς, απλώς ήταν πολύ πιο σκόρπια στη Βραζιλία κυρίως. Πάντως, κι εκεί τίναξε αρκετά δίχτυα, βγαίνοντας πρώτος σκόρερ για τρεις χρονιές. Μετά τη Βραζιλία, γύρισε στα παραδοσιακά μονοπάτια του Κατάρ, των ΗΠΑ και της Αυστραλίας.

Τα 55 του γκολ σε 70 εμφανίσεις με την Εθνική Ομάδα πάντως, τον έχουν κατατάξει στην τρίτη θέση των μεγαλύτερων σκόρερ του βραζιλιάνικου ποδοσφαίρου, ενώ είναι γνωστή η κόντρα του με τον Πελέ για το ότι είναι ο μόνος που έχει πραγματικά περάσει το φράγμα των 1.000 γκολ στην καριέρα του.

Μετά το ποδόσφαιρο είχε μια σύντομη καριέρα ως προπονητής και μετά ακολούθησαν μεγαλύτερες βλέψεις, όπως αυτή της πολιτικής. Από το 2010 και τις εκλογές, μέχρι το πρόσφατο Μουντιάλ του περασμένου καλοκαιριού, το οποίο κατέκρινε έντονα λόγω διαφθοράς και ξεπλύματος μαύρου χρήματος, ο Ρομάριο φαίνεται αποφασισμένος για μια νέα πρόκληση, που αν μοιάζει στην εντός των αγωνιστικών χώρων καριέρα του, τότε θα έχει αρκετό μέλλον.

https://www.youtube.com/watch?v=3J0q43iW0Cg

popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.