Σύμφωνα με έρευνα του World Health Organization, το ποσοστό του πληθυσμού που κατοικεί σε μεγαλουπόλεις υπολογίζεται στο 54% του συνολικού πληθυσμού. Αυτό σημαίνει πως από τα 7 δισεκατομμύρια κόσμου, τα 4 δισεκατομμύρια κατοικούν σε μεγάλες πόλεις, όπως η Νέα Υόρκη, το Τόκιο και το Παρίσι. Τι συμβαίνει, όμως, μ’ εκείνους που έχουν επιλέξει τον προσωπικό τους παράδεισο, μακριά από τον εκσυγχρονισμό; Εμείς φτιάξαμε τη λίστα με τα ομορφότερα χωριά του κόσμου, όπου μπορεί κάποιος να ζήσει μέσα στην απέραντη γαλήνη. 

5951_14 (1)

Shirakawa-gō, Ιαπωνία

Το μικρό χωριουδάκι του Shirakawa-gō βρίσκεται στην κεντρική Ιαπωνία, κοντά στην κορυφή του βουνού Haku στο βουνό  Ryōhaku. Χτισμένο τον 19ο αιώνα το χωριό έχει πληθυσμό 2.000 κατοίκων.

Old Town

Old Town

Ταλίν, Εσθονία

Στο κέντρο της πρωτεύουσας της Εσθονίας, υπάρχει ένα μικρό χωριό το οποίο είναι γνωστό ως Παλιά Πόλη. Το χωριό, διαθέτει έναν πύργο 64 μέτρων, που χρησιμοποιείται πλέον ως δημαρχείο. 

Old market in Bardejov Slovakia

Old market in Bardejov Slovakia

Μπαρντέγιοβ, Σλοβακία

Το χωριό Μπαρντέγιοβ στη Σλοβακία συγκαταλέγεται στην παγκόσμια κληρονομιά της  UNESCO. Η αρχιτεκτονική της περιοχής καλύπτει την αισθητική του 13ου, 14ου και 15ου αιώνα, πράγμα που επιτρέπει στους αρχαιολόγους να κατανοήσουν πως οι διάφοροι Ευρωπαϊκοί πολιτισμοί δημιουργούσαν τις περιοχές τους.

110518_ragazza_fugge_Alberobello_U1

Αλμπερομπέλο, Ιταλία

Ακόμα μια περιοχή του κόσμου που συγκαταλέγεται στη λίστα παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO. Χτισμένο στην νότια Ιταλία, τον 16ο αιώνα το χωριό είναι χτισμένο σε έναν αρχιτεκτονικό ρυθμό που ονομάζεται trulli, ο οποίος έχει μια μοναδική κωνοειδή δομή των οροφών του.

to-panemorfo-mple-andalousiano-xwrio-tis-ispanias.w_hr

Júzcar, Ισπανία

Μόλις μια ώρα βόρεια από τη θάλασσα της Μεσογείου, είναι το χωριό Juzcar. Το μικρό Ανδαλουσιανό χωριό περιλαμβάνει μικρά κτήρια, τα οποία είναι βαμμένα ομοιόμορφα μπλε. Το χωριό διαθέτει 300 μόνιμους κατοίκους.

maxresdefault (1)

Eze, Γαλλία

Το γραφικό χωριό Eze βρίσκεται πάνω σε έναν βράχο με θέα τη γαλλική Ριβιέρα. Το χωριό είναι πολύ συχνός τουριστικός προορισμός και γοητεύει για την μεσαιωνική του αισθητική και τη θέα από τους βράχους. Έχει πληθυσμό 3.000 κατοίκων.

Oia-Santorini-Greece

Οία Θήρας, Ελλάδα

Χτισμένο στη νότια πλευρά του Αιγαίου Πελάγους, είναι το μικρό χωριό της  Οία Θήρας. Το χωριό χτίστηκε περίπου τον 13ο αιώνα και έχει πληθυσμό 1.500 κατοίκων.

hallstatt-austria

Χάλστατ, Αυστρία 

Τοποθετημένο στη ορεινή περιοχή του Salzkammergut το Χάλστατ, βρίσκεται 400 μίλια από τα σύνορα της Αυστρίας. Αποτελείται από όμορφες δομές των Άλπεων, που χτίστηκαν τον 16ο αιώνα δίπλα σε μια γραφική λίμνη. 

Vlkolinec-Slovakia-UNESCO-homes-3

Vlkolínec, Σλοβακία 

Χτισμένο τον 14ο αιώνα το χωριό Vlkolínec, αποτελείται σχεδόν αποκλειστικά από ξύλινες αρχιτεκτονικές δομές. Από τότε οι δομές έχουν πολλές φορές ζωγραφιστεί με διάφορα χρώματα. Το 1997 το χωριό ανακηρύχθηκε μια από τις περιοχές παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.

Bilbury, Cotswolds, England

Bilbury, Cotswolds, England

Bibury, Αγγλία 

Το χωριό του Bibury βρίσκεται στην νοτιά-κεντρική Αγγλία 40 μίλια ανατολικά από το Bristol Channel. Αναγνωρισμένο για τις πέτρινες κατοικίες του 17ου αιώνα, μπορεί κανείς να δει μια εικόνα του Bibury στο εσώφυλλο κάθε διαβατηρίου του Ηνωμένου Βασιλείου.

zbKKh6a

Reine, Νορβηγία 

Κοντά στα βόρεια όρια της Νορβηγίας βρίσκεται το αλιευτικό χωριό Reine. Το χωριό ιδρύθηκε το 1743, και το σύμπλεγμα των σπιτιών βρίσκεται πάνω από 60 μίλια βόρεια του Αρκτικού Κύκλου. Ο αριθμός των μόνιμων κατοίκων του υπολογίζεται στους 300 αλλά πολλοί είναι οι τουρίστες που επισκέπτονται το χωριό τους χειμερινούς μήνες για να θαυμάσουν το Βόρειο Σέλας. 

Πηγή: Architectural digest