Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaNEWS
20.03.2024

28/11/1881, η γέννηση του Στέφαν Τσβάιχ

Ένας από τους διασημότερους συγγραφείς του Μεσοπολέμου, ξεχάστηκε μετά το θάνατό του, για να επιστρέψει τα τελευταία χρόνια δυναμικά στο λογοτεχνικό προσκήνιο.
28/11/1881, η γέννηση του Στέφαν Τσβάιχ

Ο Στέφαν Τσβάιχ ήταν ένας από τους σημαντικότερους συγγραφείς του μεσοπολέμου -και από τους διασημότερους. Γεννήθηκε στις 28 Νοέμβρη 1881 στην Αυστροουγγαρία και η πλούσια οικογένειά του αποτέλεσε έναν σημαντικό παράγοντα για να μπορέσει να κάνει αυτό που πραγματικά ήθελε: Να γράφει. Ήταν εκτός από συγγραφέας, δημοσιογράφος και βιογράφος, ένας άνθρωπος των γραμμάτων και υπέρ της ενοποίησης της Ευρώπης. Όταν λοιπόν ήρθε η άνοδος του ναζισμού στη Γερμανία, ο Τσβάιχ, που ήταν εβραϊκής καταγωγής, αποφάσισε να αυτοεξοριστεί, περνώντας από διάφορες χώρες, για να φτάσει μαζί με τη γυναίκα του στην Πετρούπολη της Βραζιλίας το 1941, όπου και οι δυο αυτοκτόνησαν με μια γερή δόση βαρβιτουρικών στις 23 Φεβρουαρίου 1942, όντας απογοητευμένοι από το μέλλον της Ευρώπης από τη μια πλευρά, ενώ σε πιο προσωπικό επίπεδο, ο Τσβάιχ θεωρούσε πως είχε γίνει μέσω των -απαγορευμένων από τους Ναζί- έργων του, στόχος του Αδόλφου Χίτλερ.

Τα έργα του, είτε λογοτεχνικά είτε βιογραφικά, αποτυπώνουν το Μεσοπόλεμο με τον καλύτερο και πιο ψυχαναλυτικό τρόπο κατά πολλούς. Περιγράφει με την ίδια ευκολία την κομψή «belle epoque» από τη μια πλευρά και από την άλλη προσπαθεί να αναλύσει τις αιτίες πίσω από την άνοδο του φασισμού στην Ευρώπη. Και παρ’όλο που μέχρι τη δεκαετία του ’50 τουλάχιστον, ο Τσβάιχ θεωρούνταν ένας από τους διασημότερους συγγραφείς παγκοσμίως, στις επόμενες δεκαετίες το όνομά του έπεσε στη λήθη, για να ανασυρθεί και πάλι τα τελευταία χρόνια, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το πρόσφατο φιλμ του Γουές Άντερσον, The Grand Budapest Hotel, που είναι γεμάτο από αναφορές στο ύφος του Τσβάιχ, κι έχει στο τέλος μια ευχαριστήρια παραδοχή από το σκηνοθέτη για το έργο του σπουδαίου συγγραφέα. 

Γνωστά έργα του: (έχει γράψει και πλήθος βιογραφιών)

  • Amok, 1922
  • Angst (Φόβος), 1925
  • Schachnovelle (Σκακιστική νουβέλα), 1943 (μεταθανάτια κυκλοφορία)
popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.