Πολ Κρούγκμαν Διάλεξη Μέγαρο Μουσικής  οικονομία Megaron Plus ADGI INERPOST

Σχεδόν τελείωσε. Άραγε στο τέλος αυτής της κούρσας θα αναστενάξουμε ανακουφισμένοι ή θα κραυγάσουμε από τρόμο; Αν και κανείς δεν μπορεί να ξέρει ακόμα, οι τελευταίες ενδείξεις δίνουν ξεκάθαρα το προβάδισμα της νίκης στη Χίλαρι. Ας είμαστε όμως ειλικρινείς, ό, τι και να συμβεί ένα είναι το μεγάλο συμπέρασμα: αυτή η εκλογική μάχη ήταν άτιμη και νοθευμένη.

Οι εκλογές νοθεύτηκαν από τις πολιτειακές κυβερνήσεις που έκαναν ό, τι μπορούσαν για να εμποδίσουν τους έγχρωμους Αμερικανούς πολίτες απ΄ το να ψηφίσουν. Το πνεύμα του Jim Crow, φαίνεται να είναι κάτι παραπάνω από ζωντανό· ή αλλιώς Diego Cuervo, στην λατινοαμερικάνικη εκδοχή του μιας και οι Λατίνοι συγκαταλέγονται στην κατηγορία των Αφροαμερικανών ως στόχοι, πλέον. Νόμοι για τις ταυτότητες των ψηφοφόρων, εξορθολογισμένοι με αποδεδειγμένα ψεύτικες ανησυχίες για ενδεχόμενες εκλογικές απάτες, χρησιμοποιήθηκαν για να στερήσουν το δικαίωμα της ψήφου από χιλιάδες κόσμου. Άλλοι απλά αποθαρρύνθηκαν, ως αποτέλεσμα μιας συστηματικής προσπάθειας να κάνουν την εκλογική διαδικασία ένα ιδιαιτέρως δύσκολο εγχείρημα, με το να κλείνουν εκλογικά κέντρα σε μέρη με αυξημένο το ποσοστό μειονοτικών πληθυσμών.


Οι εκλογές νοθεύτηκαν από τη Ρωσική ιντέλιγκενς, που σχεδόν σίγουρα βρίσκεται πίσω από τα χακαρισμένα email  των Δημοκρατικών, τα οποία μετά το WikiLeaks αποκάλυψε με μεγάλη άνεση. Τίποτα σκανδαλώδες δεν προέκυψε τελικά, αλλά οι Ρώσοι έκριναν, πολύ σωστά, πως τα ειδησεογραφικά μέσα θα έκαναν την μεγάλη αποκάλυψη πως η πλειοψηφία των μελών του κόμματος είναι στην πραγματικότητα πραγματικοί άνθρωποι· και πως οι πολιτικοί ασχολούνται με την πολιτική κατά κάποιον τρόπο καταδικαστικά.

Οι εκλογές νοθεύτηκαν από τον James Comey, τον διευθυντή του FBI. Η δουλειά του είναι να καταπολεμά το έγκλημα, αντ’ αυτού όμως χρησιμοποίησε τη θέση του για να διασπείρει υπονοούμενα και να επηρεάσει την εκλογική διαδικασία. Έβαλε επίτηδες το χέρι του στην εκλογική διαδικασία ή απλά δέχτηκε κύματα εκφοβισμού από τους Ρεπουμπλικάνους; Δεν έχει σημασία. Εκμεταλλεύτηκε το γραφείο του, και αυτό είναι ντροπή.

Οι εκλογές νοθεύτηκαν από στελέχη του FBI, οι οποίοι υπό την διεύθυνση του James Comey ένιωσα ελεύθεροι να προωθήσουν τις πολιτικές τους προτιμήσεις. Τις τελευταίες μέρες της καμπάνιας, οι προ-Τράμπ παράγοντες έχουν μπει σε διαδικασίες έντονων συζητήσεων με μέλη των Ρεπουμπλικάνων όπως ο Rudy Giuliani, καθώς και σε μέσα με δεξιά κλίση θέτοντας ισχυρισμούς και αξιώσεις, οι οποίες μπορεί να έχουν σχέση με την πραγματικότητα, αλλά μπορεί και όχι. Ο οργανισμός χρειάζεται ξεκάθαρα ένα καλό «ξεσκαρτάρισμα»: Είναι βαθύτατα ανησυχητικό και τρομακτικό, όταν ένα σπουδαίο κομμάτι του μηχανισμού εθνική ασφάλειας προσπαθεί να ανατρέψει το εκλογικό αποτέλεσμα.

Οι εκλογές νοθεύτηκαν από «οπαδικά» μέσα ενημέρωσης, κυρίως το Fox News, το οποίο διαλαλούσε ψευδείς ειδήσεις, τις οποίες στη συνέχεια ανακαλούσε τόσο αθόρυβα που κανείς δεν το παρατηρούσε. Για μέρες το  Fox ισχυριζόταν πως το FBI προετοίμαζε ένα κατηγορητήριο για την Κλίντον. Όταν τελικά παραδέχτηκαν πως η όλη ιστορία ήταν λάθος, ο υπεύθυνος της καμπάνια του Τράμπ δήλωσε: «Η ζημιά έχει πια γίνει στην Χίλαρι Κλίντον». 


Οι εκλογές νοθεύτηκαν από τις παραδοσιακούς οργανισμούς ειδήσεων, όπου πολλές από αυτές αρνήθηκαν να εκθέσουν σοβαρά ζητήματα πολιτικής, άρνηση η οποία ξεκάθαρα υποστήριζε τον υποψήφιο, ο οποίος έλεγε συνεχώς ψέματα για αυτά τα θέματα ενώ δε διαθέτει κάποιες σοβαρές προτάσεις για αυτά. Ας πάρουμε ως παράδειγμα τα νυχτερινά δελτία ειδήσεων τέτοιων δικτύων: Το 2016 και τα τρία δίκτυα μαζί αφιέρωσαν στην κάλυψη θεμάτων – όλων των θεμάτων – 32 λεπτά. Η κλιματική αλλαγή, το σημαντικότερο ζήτημα που αντιμετωπίζει σήμερα ο πλανήτης και εμείς, δεν είχε καμία αναφορά και καμία κάλυψη ως ζήτημα. 

Οι εκλογές νοθεύτηκαν από την εμμονή των μέσων με τα email της Χίλαρι Κλίντον. Δεν έπρεπε να έχει χρησιμοποιήσει τον δικό της διακομιστή αλλά δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι έκανε κάτι ανήθικο, πόσο μάλλον παράνομο. Το όλο ζήτημα βασίστηκε σε εντολές για μεγέθυνση λιγότερο σημαντικών πραγμάτων από τα πολλάπλά σκάνδαλα στα οποία εμπλέκεται ο αντίπαλός της. Ο Τράμπ δεν δημοσίευσε ποτέ την επιστροφή φόρου του. Παρ’ όλα αυτά τα ίδια εκείνα μέσα ενημέρωσης που ξόδεψαν μόλις 32 λεπτά συνολικά στην ενασχόληση με σημαντικά πολιτικά ζητήματα, αφιέρωσαν 100 λεπτά στην συζήτηση για τα email της Χίλαρι. 

Είναι ένα ντροπιαστικό ρεκόρ. Παρ’ όλα αυτά η Χίλαρι είναι ακόμα η πιο πιθανή να κερδίσει. 

Αν τα καταφέρει, ξέρουμε όλοι τι θα συμβεί. Οι Ρεπουμπλικάνοι θα αρνηθούν να αποδεχτούν τη νομιμότητα της από την πρώτη μέρα, όπως έκαναν με τους δύο τελευταίους Δημοκρατικούς προέδρους. Θα υπάρξει, όμως, σίγουρα και έντονος χλευασμός και από τα παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης και όλες τις αυθεντίες τους. Έντονη άρνηση για το κατά πόσο έχει την πραγματική «εντολή», για το ότι κάποιος άλλος Ρεπουμπλικανός υποψήφιος θα την είχε νικήσει και ότι θα έπρεπε να έχει κερδίσει με μεγαλύτερα ποσοστά ή κάτι παρεμφερές. 

Τις επόμενες μέρες, λοιπόν, είναι υποχρεωτικό να θυμόμαστε δύο βασικά πράγματα. Πρώτον, η Κλίντον έχει δώσει μια αξιοσημείωτη πολιτική μάχη, προβάλλοντας την επιμονή και το πείσμα της εναντίον όλων εκείνων που της φέρθηκαν άδικα, καθώς παρέμεινε ψύχραιμη σε καταστάσεις που όλοι θα είχαμε λυγίσει. Δεύτερον, και σημαντικότερο, αν νικήσει θα είναι χάρη σε όσους δεν έπεσαν θύματα της εκλογικής προπαγάνδας. 

Πηγή: New York Times