popaganda_Nuremberg_3

Το δικαστήριο που ορίστηκε για την καταδίκη των Ναζί, απαρτιζόταν από τις Συμμαχικές Δυνάμεις. Αμερικάνοι, Βρετανοί και Σοβιετικοί συμφώνησαν στο Λονδίνο στις 8 Αυγούστου 1945.

  • Στο δικαστήριο συμμετείχε και η Γαλλία εκτός από τις προαναφερθείσες.
  • Οι δικαστές ήταν οκτώ: τέσσερις βασικοί και τέσσερις αναπληρωματικοί και από τις τέσσερις χώρες. Αντίστοιχα, οι κατήγοροι ήταν τέσσερις. Οι συνήγοροι υπεράσπισης ήταν ως επί το πλείστον Γερμανοί δικηγόροι, που προσπάθησαν να επιφέρουν λιγότερο αυστηρές ποινές.
  • Το κατηγορητήριο όπως είναι φυσικό ήταν βαρύ: Εγκλήματα κατά της Ειρήνης, Εγκλήματα Πολέμου, Εγκλήματα κατά της Ανθρωπότητας και Συνωμοσία.
  • Στο εδώλιο κάθησαν μερικοί από τους στενότερους συνεργάτες του Χίτλερ: Ο Χέρμαν Γκέρινγκ, Ρούντολφ Ες, Άλφρεντ Γιόντλ, Γιόαχιμ φον Ρίμπεντροπ, Βίλχελμ Κάιτλ και Έρνστ Καλτενμπρούνερ, Άλμπερτ Σπέερ μεταξύ άλλων. Ο Μάρτιν Μπόρμαν, που ήταν προσωπικός γραμματέας του Χίτλερ, δικάστηκε ερήμην. Συνολικά, 21 ηγετικά στελέχη του NSDAP καταδικάστηκαν σε θάνατο ή φυλάκιση. Τρεις αθωώθηκαν.
popaganda_Nuremberg_2
  • Εκτός από τους προαναφερθέντες, εγκληματικές κηρύχθηκαν οκτώ οργανώσεις: Η Κυβέρνηση του Γ’Ράιχ, το Ναζιστικό κόμμα (NSDAP), τα SS, η SD (Υπηρεσία Ασφαλείας),η Gestapo (Κρατική Υπηρεσία Ασφάλειας), η SA(Τάγματα Εφόδου που είχε καταργήσει ο Χίτλερ), το Γενικό επιτελείο του Γ’Ράιχ και η ανώτατη διοίκηση της Βέρμαχτ.
  • Η πόλη της Νυρεμβέργης επιλέχθηκε από τους Συμμάχους για δυο λόγους: Πρώτον, επειδή το κτήριο της Δικαιοσύνης δεν είχε υποστεί μεγάλες ζημιές, αντίθετα με το Βερολίνο που ήταν η αρχική σκέψη για τη διεξαγωγή της δίκης. Δεύτερον, η Νυρεμβέργη είχε συμβολική σημασία για τους Ναζί, καθώς εκεί γίνονταν οι ετήσιες συγκεντρώσεις του κόμματος και γενικότερα θεωρείτο ο τόπος γέννησης του εθνικοσοσιαλισμού. Επομένως, ήταν απόλυτα ταιριαστός χώρος για τη δίκη που θα υπέγραφε και επίσημα την καταδίκη για τα όσα έκαναν οι Ναζί.
popaganda_Nuremberg_4
  • Η δίκη ξεκίνησε στις 20 Νοεμβρίου 1945 και ολοκληρώθηκε την 1η Οκτωβρίου 1946, με όλους τους κατηγορούμενους να αρνούνται τις κατηγορίες.

http://youtu.be/867_JmfTFZk

  • Οι εκτελέσεις δι’ απαγχονισμού έγιναν δεκαπέντε μέρες μετά, στις 16 Οκτωβρίου. Οι Γάλλοι είχαν προτείνει τουφεκισμό, αλλά απορρίφθηκε καθώς θεωρήθηκε πως οι κατηγορούμενοι δεν άξιζαν θάνατο με στρατιωτικό τρόπο.

http://youtu.be/kWR2I5Q9d9U

  • Η δίκη έμεινε στην ιστορία επειδή καταδικάστηκε ένα πολιτικό σύστημα με συγκεκριμένες δομές και οργανώσεις. Χάρη στη δίκη θεσπίστηκαν οι περίφημες αρχές της Νυρεμβέργης, μια σειρά από καθοδηγητικές γραμμές για την εκδίκαση εγκλημάτων πολέμου και εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας. Μετά από τη Νυρεμβέργη, ακολούθησαν κι άλλες δίκες συνεργατών ή μελών των Ναζί, αλλά όχι από το Διεθνές Δικαστήριο.
  • Το 1961, βγήκε η ταινία του Στάνλεϊ Κρέιμερ “η Δίκη της Νυρεμβέργης” ή “Τα απόρρητα της Νυρεμβέργης”, με τους Μπάρτ Λάνκαστερ, Μαξιμίλιαν Σέλ (Όσκαρ Α’ Ανδρικού ρόλου και Χρυσή Σφαίρα), Σπένσερ Τρέισι, Μοντγκόμερι Κλίφτ.

http://youtu.be/u-BqHX8PDkM