Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaNEWS
16.04.2024

20/10/1854, η γέννηση του Αρθούρου Ρεμπώ

Ο «καταραμένος» συμβολιστής ποιητής.
20/10/1854, η γέννηση του Αρθούρου Ρεμπώ

Ο Γάλλος ποιητής Άρθουρ Ρεμπώ (πραγμ. όνομα γεννήθηκε στη Σαρλεβίλ κοντά στις Αρδέννες και έμελλε να καθιερωθεί στα λογοτεχνικά χρονικά ως ένας από τους πιο επιδραστικούς και συνάμα ακραίους ποιητές της εποχής του, με τα έργα του να έχουν χαρακτηριστεί ως «ωρολογιακές βόμβες» ενώ πολλοί σύγχρονοι αλλά και μεταγενέστεροί του έχουν επαινέσει την σπουδαιότητα του έργου του. Ο Πώλ Βαλερύ έχει πει χαρακτηριστικά: «Όλη η γνωστή λογοτεχνία είναι γραμμένη στη γλώσσα της κοινής λογικής – εκτός από εκείνη που έχει γράψει ο Ρεμπώ».

Επίσης ο Αλμπέρ Καμύ αναφερόταν σε κείνον, ως «ο ποιητής της εξέγερσης και μάλιστα ο σημαντικότερος από όλους». Εξέγερση. Μια λέξη πολύ σημαντική για να κατανοήσει κανείς το έργο του Ρεμπώ ειδικά μέσα στο χρονικό πλαίσιο που έζησε κι έδρασε (1854-1891). Παρόλο που όσο βρισκόταν εν ζωή μόλις ένα ποίημα του εκδόθηκε, (Μια Εποχή στην Κόλαση/Une Saison en Enfer) εν έτει 1873, αυτό που συνοδεύει τη φήμη του είναι σίγουρα το ταξίδι της ζωής του και όχι μόνο τα γραπτά κείμενα. Μια πολύ γεμάτη ζωή, που τελείωσε μόλις στα 37 χρόνια από καρκίνο, αλλά περιλάμβανε ένα σωρό ταξίδια σε χώρες, μπόλικες κακουχίες και πολλαπλές εμπειρίες. Γι’αυτό που σίγουρα θα τον θυμόμαστε είναι για την εξέγερση απέναντι στο καταπιεστικό οικογενειακό περιβάλλον, απέναντι στον υποκριτικό κοινωνικό περίγυρο και τη θρησκεία που συνδύασε με την εξέγερση ενάντια στις καταπιεστικές, εξευτελιστικές για τον άνθρωπο κοινωνικές δομές.

«Καθώς κάθε λέξη είναι ιδέα η εποχή μιας παγκόσμιας γλώσσας θα έρθει!…  Αυτή η γλώσσα θα είναι απ’ την ψυχή για την ψυχή, θα συνοψίζει τα πάντα, αρώματα, ήχους, χρώματα, απ’ τη σκέψη να κρέμεται η σκέψη και να τραβά μπροστά» – Αρθούρος Ρεμπώ

popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.