kc

Λύνω τη σιωπή μου μετά απο ένα αποκαρδιωτικό τριήμερο χωρίς λάπτοπ αφού αποφάσισε να πιεί νερό κάπου στις 6 και 5 το απόγευμα της Δευτέρας. Ο δίσκος που με έβαλε και πάλι σε ρυθμό ονομάζεται In the court of the Crimson King. Γράφτηκε το μακρινό 1969 και προέρχεται από τους «εξωγηίνους» King Crimson, μια από τις πιο σημαντικές rock μπάντες στον πλανήτη Γη. Ξεψαχνίζοντας ξανά και ξανά το κλασσικό rock, καταφέρνω και ξεκαθαρίζω τα πράγματα στο μυαλό μου. Οι εποχές έχουν αλλάξει πολύ. Θυμάμαι στα δικά μου πρώτα χρόνια αναζήτησης καλής και όχι τόσο εμπορικής μουσικής, δεν ήταν ποτέ τόσο κουλ κάποιος να ασχολείται με κάτι τόσο κλασσικό. Η δεκαετία του 90 ήταν γεμάτη rave και indie pop απο την Αγγλία και grunge απο την Αμερική. Διάλεγες χωράφια και πορευόσουν. Εκείνη την περίοδο όσοι διάλεγαν κάτι σε κλασσικό ροκ σίγουρα άκουγαν Doors και Pink Floyd.

Η μουσική ωριμάζει πάντα για τον καθένα διαφορετικά. Απο κάπου ξεκινάς και κάπου καταλήγεις. Υπάρχουν βέβαια και αυτές οι διαδρομές που σε οδηγούν σε δίσκους στο ενδιάμεσο και σε αφήνουν με το στόμα ανοιχτό. Οι περίφημοι King Crimson δημιουργήθηκαν το 1969 στην Μεγάλη Βρετανία. Υπάρχουν μέχρι και τις μέρες μας παρά τις πολλές αλλαγές που στο line up τους, έχοντας στο ενεργητικό τους ένα κάρο δίσκους. Δεν υπάρχει περίπτωση κάποιος που ασχολείται ή πάλι δεν ασχολείται με δίσκους να μην έχει δει το εξώφυλλο του In the court of the Crimson King έστω μια φορά στην ζωή του. Γκαραντί. Ο Μπάρι Γκόντμπερ, ένας προγραμματιστής υπολογιστών ήταν αυτός που σχεδίασε το εν λόγω cover. Ήταν το πρώτο του και μοναδικό cover, αφού πέθανε λίγο μετά την κυκλοφορία του ντεμπούτο των Crimson. Δες το cover και νιώσε την ειρωνία.

Πέντε μεγάλα σε ήχο και διάρκεια tracks, far beyond από την εποχή τους σε απίστευτους συνδυασμούς οργάνων και ρυθμών. Πέντε tracks πνιγμένα στα ξυλόφωνα, τα μεταλόφωνα, τα ατελείωτα space synths (το αγαπημένο τους mellotron), τις progressive κιθάρες και τα μαγικά φλάουτα που πάνε 10 βήματα παραπέρα αυτό που αισθάνεται κάποιος όταν ακούει κάτι τόσο δυνατό συναισθηματικά. Αυτή είναι η πρωτοπόρα μουσική των King Crimson που έχει επηρεάσει τους πάντες, που έχει σαμπλαριστεί και κοπιαριστεί χιλιάδες φορές. Η μουσική που είναι κάτι πολύ παραπάνω από κουλ.

http://youtu.be/_gkSsHCzGz8