Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaΜΟΥΣΙΚΗ

15 one-hit wonders που, τελικά, άξιζαν τον κόπο.

Σημάδεψαν τις καριέρες των ερμηνευτών τους, λίγο πριν τις καταδικάσουν οριστικά στη μετριότητα. Αλλά, ακόμα και σήμερα, τα ακούμε ευχάριστα...
freestyler

Ο όρος one-hit wonder καθιερώθηκε για να περιγράψει τους καλλιτέχνες που γνώρισαν μεγάλη επιτυχία για ένα μόνο τραγούδι, το οποίουπερκάλυψε όλο το υπόλοιπο έργο τους. Χρησιμοποιείται από τη δεκαετία του ’50, όταν και η μουσική βιομηχανία άλλαξε οριστικά πρόσωπο με την μεφάνιση του rock n’ roll. Ήταν η εποχή που ανέδειξε τον Elvis Presley και τον Jerry Lee Lewis, για να τους ακολουθήσουν αμέτρητοι άλλοι αστέρες. Για κάθε έναν από αυτούς όμως υπήρξαν, και υπάρχουν, χιλιάδες άλλοι που έμειναν για πάντα στην αφάνεια. Ακριβώς εκεί, ανάμεσα στην αφάνεια και τη δόξα, βρίσκεται η κατηγορία των one-hit-wonders, εκείνων δηλαδή των καλλιτεχνών που είδαν και τις δύο όψεις του νομίσματος με την καριέρα τους να αποκτά τις περισσότερες φορές φθίνουσα πορεία μετά από την αποτόμη επιτυχία του ενός εκείνου single.

Συνήθως τα τραγούδια που χαρίζουν σε κάποιον καλλιτέχνη τον τίτλο του one-hit-wonder είναι “τσίχλες στον εγκέφαλο”, σου κολλάνε μέχρι αηδίας. Κομμάτια εύπεπτα, που κάποια στιγμή ίσως αγαπήσαμε αλλά τελικά κατέληξαν εκνευριστικά και χιλιοπαιγμένα σε ραδιόφωνα, τηλεοράσεις, διαφημίσεις και ταινίες ενώ πλέον σαρώνουν και τα views στο YouTube (εκεί βέβαια διαπιστώνεις ότι τουλάχιστον μερικά από αυτά, τα ακούς με ευχαρίστηση). Οι περιπτώσεις των τραγουδιών είναι αμέτρητες οπότε αποφασίσαμε να αποφύγουμε κλισέ τύπου “Macarena”, “Gangnam Style”, “My Sharona” και “Take On Me” και να περιοριστούμε σε δεκαπέντε τραγούδια τα οποία έστω και σε κάποιο βαθμό μας αρέσουν (ή τουλάχιστον δε μας εκνευρίζουν πια τόσο).

1.Nena, 99 Luftballons

https://youtu.be/14IRDDnEPR4

Ή αλλιώς “99 Red Balloons” όπως είναι στην αγγλικλη έκδοση. Το τραγούδι των γερμανών Nena μιλάει για το πως εννενήντα εννέα παιδικά μπαλόνια οδήγησαν από παρεξήγηση σε έναν μαζικό πόλεμο ανάμεσα στις τότε υπερδυνάμεις του πλανήτη. Έξυπνοι στίχοι, κυρίως στη γερμανική εκδοχή. Λίγο μετά απ’ αυτό το τραγούδι οι Nena διαλύθηκαν.


2. The Vapors, Turning Japanese

https://youtu.be/mgekmOqCFTU

Ο περιφραστικός ύμνος των Vapors στον αυνανισμό. Οι ίδιοι ήταν τόσο σίγουροι πως το τραγούδι θα γινόταν επιτυχία ώστε περίμεναν να βγάλουν ένα άλλο single πριν απ’ αυτό ώστε να μην πάρει το “Turning Japanese” όλη τη δόξα. Δυστυχώς για εκείνους είχαν πάρα πολύ δίκιο.


3. Bobby McFerrin, Don’t Worry Be Happy

https://youtu.be/d-diB65scQU

Αγαπημένο από το ελληνικό κοινό λόγω και της κλασικής πλέον διασκευης των αδερφών Κατσιμίχα. Το τραγούδι ουσιαστικά τελείωσε την καριέρα του Bobby McFerrin, ο οποίος στράφηκε μουσικά προς τον κινηματογράφο. Χρησιμοποιήθηκε χωρίς την άδειά του στην εκστρατεία του G.W.Bush με τον καλλιτέχνη να κρατά αποστάσεις και να αρνείται να το ερμηνεύσει στις εμφανίσεις του.


 

 

4. Bobby Day, Rockin’ Robin

https://youtu.be/LklFP1IG9KY

Το μάθαμε από τη διασκευή του Michael Jackson το 1972. Όμως η πρωτότυπη έκδοση του 1957 από τον Bobby Day έφτασε στο νούμερο 2 του Billboard και του χάρισε τη μοναδική του μεγάλη επιτυχία. Συνέχεια για τον Bobby δεν υπήρξε ποτέ, καθώς ανήκε στη δημοφιλή τότε κατηγορία των ερμηνευτών που δεν έγραφαν δικό τους υλικό.


5. Althea & Donna, Uptown Top Ranking

https://youtu.be/OMrNDnU6PPk

Το 1977 οι έφηβες αδερφές από τη Jamaica συγκλόνισαν τα charts με το συγκεκριμένο τραγούδι, το οποίο αρχικά ηχογραφήθηκε εντελώς για πλάκα. Έκτοτε διασκευάστηκε από διάφορους καλλιτέχνες με τις Althea & Donna όμως να εξαφανίζονται γρήγορα από το προσκύνιο.


6. Billy Ray Cyrus, Achy Breaky Heart

https://youtu.be/byQIPdHMpjc

Κόμμωση α λα Roberto Baggio, φαρδιά πουκάμισα, δύο ακόρντα και ντεμπούτο με single που ξεπέρασε το ένα εκατομμύριο σε πωλήσεις. Ο Billy Ray Cyrus συνέχισε με ακόμα κάποια τίμια τραγούδια αλλά δεν κατάφερε ποτέ να ξεπεράσει την πρώτη και μοναδική του μεγάλη επιτυχία.


7. Ram Jam, Black Betty

https://youtu.be/R044sleOW6I

Όταν οι Νεοϋορκέζοι Ram Jam αποφάσιζαν να διασκευάσουν το τραγούδι-ύμνο του Leadbelly δύσκολα θα φαντάζονταν την απήχηση που θα έβρισκε η ιδέα τους. Ο ορισμός της διασκευής μεν, τίποτα άλλο αξιόλογο δε.


8. Zager And Evans, In The Year 2525

https://youtu.be/WhNM2K8cmU8

Με αυτό το τραγούδι το pop rock οι Zager And Evans κατόρθωσαν το ανεπανάληπτο. Να είναι το μοναδικό συγκρότημα που ενώ είχε νούμερο ένα single τόσο στο Billboard όσο και στο UK Singles Chart δεν κατάφερε πότέ ξανά να μπει στα charts. Εμείς πάντως το ακούσαμε και στα ελληνικά από τον Τάκη Αντωνιάδη με το «Έτος 2525» την εποχή που οι Έλληνες pop stars μετέφραζαν ό,τι υπήρχε.


9. Shocking Blue, Venus

https://youtu.be/aPEhQugz-Ew

Ο ύμνος των Ολλανδών Shocking Blue στη θεά Αφροδίτη έφτασε από τη Χάγη στην κορυφή του Billboard το 1969. Κάπου στο 1973 το συγκρότημα διαλύθηκε αλλά το Venus πρόλαβε να πουλήσει πάνω από 13 εκατομμύρια αντίτυπα και να αποτελέσει soundtrack για αμέτρητες διαφημίσεις, σειρές και ταινίες.


10. The Chantays, Pipeline

https://youtu.be/w7c2ZKamzS4

Το αμιγώς ορχηστρικό Pipeline θεωρείται από πολλούς ως το τραγούδι που έδειξε το δρόμο για την εδραίωση της καλιφορνέζικης surf rock σκηνής από την οποία βγήκαν μετά καλλιτέχνες όπως οι Beach Boys, ο Dick Dale και οι Ventures. Όμως για τους The Chantays η τέταρτη θέση στο Billboard θα ήταν το μοναδικό σημείο αναφοράς της καριέρας τους.


11. Marcy Playground, Sex and Candy

https://youtu.be/-KT-r2vHeMM

Το 1997 το grunge ανήκε πλέον στην ιστορία, ενώ οι όχι και τόσο σκληρές κιθάρες της post grunge δε συγκινούσαν ιδιαίτερα. Όμως εκείνη τη χρονιά οι Marcy Playground έπαιξαν την καλύτερη μπάλα της καριέρας τους με το “Sex and Candy” το οποίο έσπασε το ρεκόρ του “Wonderwall”, ύμνου των Oasis και της britop εν γένει, παραμένοντας για πάνω από δέκα εβδομάδες στο νούμερο ένα των charts.


12. Boomfunk MC’s, Freestyler

https://youtu.be/ymNFyxvIdaM

Δε χρειάζονται συστάσεις για τους millennials. Οι φινλανδοί Boomfunk MC’s, λίγο πριν μπει η καινούρια χιλιετία, έδωσαν ένα mega hit στην ηλεκτρονική σκηνή με το “Freestyler”. Ακολούθησαν κυκλοφορίες που δεν απασχόλησαν κανέναν και από το 2005 και μετά η τύχη τους αγνοείται και επισήμως.


13. The Ting Tings, That’s Not My Name

https://youtu.be/v1c2OfAzDTI

Στο δεύτερο μισό της δεκαετίας των 00’s το ακούγαμε παντού, μέχρι και σε διαφήμιση αναψυκτικών, ως ένα από τα hits εκείνης της σκηνής που την έλεγαν nu rave. Μετά το ντεμπούτο τους τίποτα δεν προκάλεσε τον ίδιο θόρυβο. Ίσως είναι νωρίς να χαρακτηριστούν οι Ting Tings ως άλλη μια one-hit-wonder μπάντα, αλλά θέτουν σοβαρή υποψηφιότητα για το μέλλον.


14. Daniel Powter, Bad Day

https://youtu.be/gH476CxJxfg

Ακόμα ένα κομμάτι από τα 00s, το “Bad Day” έφερε τον καναδό Daniel Powter με το ντεμπούτο του στην κορυφή των charts τόσο στις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και στην Ευρώπη. Το τραγούδι-ύμνος στις μίζερες μέρες χάρισε στον ίδιο τις αντίστοιχες καλύτερες της καριέρας του. 


15. Snow Patrol, Chasing Cars

https://youtu.be/GemKqzILV4w

Εδώ οι απόψεις διίστανται καθώς οι Snow Patrol είχαν ήδη γνωρίσει μια κάποια επιτυχία, ειδικά στο Ηνωμένο Βασίλειο. Αυτό το τραγούδι όμως εκτόξευσε τις πωλήσεις του δεύτερου δίσκου όσο και την καριέρα τους χρήζοντας τους ως ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα της εποχής των ψηφιακών singles. Έκτοτε οι Snow Patrol το γυρίσανε σε πιο ηλεκτρονικό ήχο και πλέον οι χρυσές μέρες του “Chasing Cars” μοιάζουν με μακρινές αναμνήσεις.

POP TODAY
popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.