ΓΕΥΣΗ«Παγωτό -14»: Μια οικογενειακή επιχείρηση που γνωρίζει όλα τα μυστικά του καλού παγωτού

«Παγωτό -14»: Μια οικογενειακή επιχείρηση που γνωρίζει όλα τα μυστικά του καλού παγωτού

Βρίσκεται στο κέντρο της ΑΘήνας, σερβίρει παγωτό ακόμα και μέσα σε φύλλο κανταΐφι και δεν θες να φύγεις αν δεν δοκιμάσεις όλες τις γεύσεις.
Φωτογραφίες:Νατάσα Πανταζοπούλου / FOSPHOTOS

Το παγωτό είναι ένα από τα πιο ευπαθή προϊόντα διατροφής. Πρέπει να αποθηκεύεται στους -30°C, να συντηρείται στους -18°C και να καταναλώνεται στους -14°C για να κρατάει αναλλοίωτη τη γεύση του.

Ιδού μια πρώτη εικόνα.

Μια οικογενειακή επιχείρηση που μένει πιστή στη διατροφική μας παράδοση και στη φιλοσοφία της μεσογειακής διατροφής δίνει στο παγωτό όλη την προσοχή που χρειάζεται για να έχει αληθινή, γεμάτη γεύση. Δημιούργησε μάλιστα πρόσφατα το πρώτο της κατάστημα λιανικής πώλησης που όχι μόνο θα λατρέψουν όσοι αγαπούν το παγωτό, αλλά θα το ξαναθυμηθούν και όσοι νοσταλγούν γεύσεις «όπως παλιά». 

Λίγο πριν το 2017 φτάσει στο τέλος του, το Παγωτό -14 έβαλε τα δικά του χρώματα στην οδό Αθηναΐδος. Το κατάστημα λιανικής δημιουργήθηκε 14 χρόνια μετά από όταν τα αδέρφια Απέργη δημιούργησαν τη μονάδα τους στα Σπάτα προκειμένου να φτιάχνουν artisan γεύσεις και να προμηθεύουν με αυτά χώρους εστίασης.

Τα συνοδευτικά και το φύλλο κανταΐφι.

Πλέον μπορούμε να απολαύσουμε το παγωτό τους στον όμορφο νέο τους χώρο, εκεί που μπορείτε να προμηθευτείτε και τον πρωινό σας καφέ, ακόμα και να ρίξετε μια δόση εσπρέσο πάνω σε μια εξαιρετική βανίλια Μαδαγασκάρης απολαμβάνοντας ένα affogato. 

Συνδυάζοντας την ποιότητα με τη  γεύση, στο -14 χρησιμοποιούν φρέσκο γάλα μικρών παραγωγών, από την Ήπειρο και τη Μακεδονία, φρέσκα φρούτα εποχής, καθώς και φρεσκοκαβουρδισμένους ξηρούς καρπούς, σαλέπι από Φλώρινα. τα αρώματα που χρησιμοποιούμε είναι αυθεντικά αιθέρια έλαια, όπως μαστιχέλαιο από το Συνεταιρισμό Μαστιχοπαραγωγών Χίου, καθώς και αιθέριο έλαιο μέντας και τριαντάφυλλου.

Όταν θα δείτε να έχουν sorbet λεμόνι, σημαίνει πως τα έχουν στύψει, είναι από ελληνικούς καρπούς «γιατί έχουν περισσότερο άρωμα. Σε εμάς δε θα βρείτε γεύσεις όπως τσιχλόφουσκα, γεύσεις που δεν μπορούμε να φτιάξουμε από πρώτες ύλες που μας δίνει η φύση». 

Μια ιδέα απ’ όλες τις γεύσεις.

T’ αδέρφια Απέργη τονίζουν πως το βιοτεχνικό παγωτό, σε μια μικρή αλλά προσεγμένη παραγωγή όπως η δική τους είναι ένα τρόφιμο με υψηλή διατροφική αξία, περιέχει πληθώρα θρεπτικών συστατικών και είναι πλούσιο σε ασβέστιο, ριβοφλαβίνη, φώσφορο, πρωτεΐνη, μαγνήσιο, βιταμίνες Β12, Α, Β6, D και νιασίνη. Γι’ αυτό και λένε πως «το παγωτό που φτιάχνουμε εμείς είναι τόσο αγνό που μπορείτε να το φτιάξετε και στο σπίτι σας».

Η βιοτεχνία έχει δημιουργήσει μέχρι σήμερα 33 γεύσεις, ενώ -προς το παρόν τουλάχιστον- στο κατάστημα θα βρείτε τις 18 από αυτές και αναλόγως με την εποχή κάποιες θα αντικαθίστανται από άλλες. Θα βρείτε λοιπόν μια βανίλια φτιαγμένη από φρέσκο αγελαδινό γάλα, φρέσκια κρέμα γάλακτος, φρέσκο κρόκο αυγού, γνήσια sticks βανίλιας Μαδαγασκάρης, μια γεύση για την οποία είναι περήφανοι αφού «για να πεις ότι ξέρεις να φτιάχνεις παγωτό πρέπει να έχεις πετύχει αυτή τη γεύση και έπειτα να μπορείς να προσφέρεις ένα καλό παρφέ κρέμα και φυσικά, καϊμάκι».

Γλυκό κουταλιού: το απαραίτητο συνοδευτικό

Τα λιγουρεύεστε;

Τη βιτρίνα του Παγωτό -14 στολίζουν επίσης η γεύση gianduia με γνήσια πραλίνα φουντουκιού, η ντελικάτη κρέμα μπισκότο, ένα εκπληκτικό παγωτό γιαούρτι από στραγγιστό αγελαδινό και πρόβειο, ένα παγωτό κανέλα, γεύση από αυθεντικό κακάο και σοκολάτα υγείας, μεταξύ άλλων. Το παγωτό φιστίκι, από ελληνικό αράπικο καρπό Σερρών και το ferrero δεν μοιάζουν με άλλες που ενδεχομένως έχετε δοκιμάσει. Το sorbet μάνγκο θα σας κάνει να πιστέψετε ότι τρώτε το φρούτο ατόφιο. 

Κρέμα μπισκότο με κανταΐφι.

Παραδοσιακός χαλβάς.

Έχετε δοκιμάσει πουθενά παγωτό από ιπποφαές; Στο -14 θα βρείτε σύντομα σε μορφή sorbet ενώ παράλληλα, μπορείτε να απολαύσετε γλυκά όπως γλυκά όπως φωλιά καταϊφιού (το προτείνουν με παρφέ κρέμα), βάση εκμέκ με καϊμάκι (ή ό,τι τραβάει η όρεξή σας), σιμιγδαλένιο χαλβάς με μια μπάλα κανέλα, σοκολατόπιτα, profiterol και μερικά ακόμα. 

Φυσικά διαθέτει διάφορα γαρνιρίσματα, από το κλασικό σιρόπι σοκολάτας, τριμμένο μπισκότο και πολύχρωμη τρούφα μέχρι γλυκά κουταλιού, σαντιγί σοκολάτας, πεκάν, σιρόπι καραμέλας βουτύρου και αποξηραμένα superfoods.

Συνοδευτικά για όλα τα γούστα.

Και γλυκά του κουταλιού.

Το νέο εργαστήρι παγωτού -14 βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας, στον αριθμό 3 της οδού Αθηναΐδος και εξυπηρετεί όσους θέλουν να απολαύσουν φρέσκο χειροποίητο ελληνικό παγωτό και τουρίστες που θέλουν να γνωρίσουν αυθεντικές ελληνικές γλυκές γεύσεις από τις 10:00 μέχρι τις 23:00. Το κυπελλάκι ξεκινάει από 2,20 και φτάνει τα 6 ευρώ, το χωνάκι από 2,40 και φτάνει τα 6,50 ενώ το κιλό κοστίζει 18 ευρώ. Τα γλυκά του ξεκινούν από 4 ευρώ. 

Σαν το σπίτι σας.

Εργαστηριακές στιγμές.

Αν και κατά περιόδους έχουν δημοσιευτεί πολλές μελέτες για τις ευεργετικές ιδιότητες ενός -ποιοτικού πάντα- παγωτού, οι Αφοί Απέργη υποστηρίζουν πως δεν χρειάζονται επιστημονικά στοιχεία για να επιβεβαιώσουν ότι το παγωτό είναι τροφή που μας δίνει χαρά, βελτιώνει τη διάθεση και τονώνει τον οργανισμό. Και έχουν δίκιο.

-14 Παγωτό,  Αθηναΐδος  3, Αθήνα. Τηλ: 2130889072

ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΣΤΟ INBOX ΣΟΥ
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.