Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaΣΙΝΕΜΑ

10 στιγμές από τα 10 πρώτα χρόνια του Animasyros

Η μεγάλη γιορτή του animation στη Σύρο κλείνει τα 10 της χρόνια κι αυτό είναι το οδοιπορικό της μέσα από 10 στιγμές που διάλεξαν οι ίδιοι.

Πίσω στο 2008 μία παρέα φίλων αποφάσισαν να ενώσουν την αγάπη τους για το animation και κάπως έτσι, δημιουργήθηκε στη Σύρο το φεστιβάλ animation, Animasyros. Δέκα χρόνια μετά, το Animasyros έχει καταφέρει να θεωρείται μία από τις 20 σημαντικότερες διοργανώσεις για το animation στον κόσμο.

Ενώ το φετινό Animasyros 10 ανοίγει την αυλαία του στην Ερμούπολη της Σύρου (27/09-01/10) με περισσότερες από 200 ταινίες από περισσότερες από 30 χώρες, ακολουθούμε το οδοιπορικό της μεγάλης γιορτής του κινούμενου σχεδίου μέσα από 10 στιγμές της:    

2008

Το πρώτο Animasyros ανοίγει τις πόρτες του στο κοινό στις 19.9 -21.9 στο θέατρο Απόλλων και ο Ανιμασπύρος, η τρισδιάστατη μασκότ του Φεστιβάλ αποβιβάζεται στην Ερμούπολη. Το πρώτο Animasyros περιλαμβάνει 120 ταινίες και 5 εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά και ενήλικες. Η τελετή λήξης του Φεστιβάλ παρουσιάζει πανηγυρικά την πρώτη ταινία animation που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Animasyros 1.0 από φοιτητές του Τμήματος Γραφιστικής του ΤΕΙ Αθηνών υπό την καθοδήγηση της Ελένης Μούρη και με θέμα τον Ανιμασπύρο.


2009

Η δεύτερη διοργάνωση του φεστιβάλ το 2009 σηματοδοτήθηκε από τη θεσμοθέτηση του επαγγελματικού φόρουμ. Δημιουργοί, επαγγελματίες του χώρου της εμψύχωσης τόσο από τον ακαδημαϊκό όσο και από τον εμπορικό τομέα, σκηνοθέτες από κάθε γωνιά του πλανήτη, δημοσιογράφοι, φοιτητές, συναντήθηκαν στην τετραήμερη γιορτή του Animasyros μέσα σε ένα εύφορο κλίμα καλλιτεχνικής συνδιαλλαγής όπου πήραν μια γεύση από τους δημιουργούς animation του μέλλοντος, ανίχνευσαν τις επαγγελματικές προοπτικές του χώρου και απόλαυσαν τις συλλογές των μεγαλύτερων φεστιβάλ animation της Ευρώπης, όπως του Annecy International Festival of Animated Film της Γαλλίας, του Trickfilm festival της Στουτγκάρδης και του Anifest της Τσεχίας.

2010

https://vimeo.com/76610035

Το Αnimasyros συναντά τη LAIKA και ερωτεύεται την Coraline. Στην τρίτη διοργάνωση του Φεστιβάλ το 2010 ξεκινήσαμε τη συνεργασία μας με το παγκοσμίου φήμης animation studio από τις ΗΠΑ, LAIKA και ως ταινία έναρξης προβλήθηκε η πρώτη τους ταινία μεγάλου μήκους Coraline, παρουσία εκπροσώπων και δημιουργών του στούντιο. Η Gesine Kratzner μας μύησε στο animation της εταιρίας, ενώ η Alise Munson μίλησε για την ταινία Coraline και ιδίως για τον έξυπνο και δημιουργικό τρόπο προβολής της, γεμίζοντας –κυριολεκτικά- την Ερμούπολη με κλειδιά Coraline, κρυμμένα παντού σε ένα ιδιότυπο κυνήγι χαμένου θησαυρού. Το Animasyros 3.0 επισφράγισε μια φιλία που κρατάει χρόνια αυτή του Animasyros με το A+C Studios του δαιμόνιου και δημιουργικού Dan Richards από τη Μεγάλη Βρετανία. Ως μια άλλη μασκότ του Φεστιβάλ ο Dan δίνει κάθε χρόνο το παρόν κάνοντας ευφάνταστα εργαστήρια για νέους επαγγελματίες. Για πρώτη φορά το εργαστήριο οπτικοακουστικής καταγραφής Making Of, δημιούργησε την πρώτη ταινία ντοκιμαντέρ για το Φεστιβάλ Αnimasyros.


2011

Στο Animasyros 4.0 η μασκώτ μας έγινε ταινία κινουμένων σχεδίων διάρκειας 1΄20΄΄ παραγωγής του δημιουργικού animation στούντιο 3wheelstudio, σε σκηνοθεσία Πάνου Ξενάκη και καλλιτεχνική διεύθυνση του σχεδιαστή της μασκώτ Πέτρου Χριστούλια. Στην επίσημη ταινία του Animasyros 4.0 η μασκώτ φτάνει στο λιμάνι της Σύρου και δίνει το πράσινο φως για την έναρξη του Φεστιβάλ! 

https://vimeo.com/49371393

Το Αnimasyros 4.0 φιλοξενεί τον Jim Capobianco βραβευμένο με Οσκαρ σεναριογράφος της ταινίας Ρατατούης και τον chief animator της ταινίας How to train your dragon, Cassidy Curtis (Dreamworks). Από τις 120 ταινίες του διαγωνιστικού η Κριτική Επιτροπή του Φεστιβάλ επέλεξε για πρώτη φορά μια ταινία Ελληνίδας δημιουργού, την πολυαγαπημένη ταινία My mother’s coat της Μαρίας Μαργκό Τσακίρη-Σκανάτοβιτς.

2012

Το Animasyros 5.0 συναντά τον Τεντέν! Το Φεστιβάλ αφιερώθηκε στον ήρωα των παιδικών μας χρόνων Τεντέν. O πιστός βοηθός του δημιουργού του Τεντέν Hergé , Alain Baran έδωσε μια διάλεξη για το έργο και την πορεία του, από την πρώτη στιγμή – το 1929- μέχρι σήμερα. Αποκορύφωμα του αφιερώματος η ταινία του Στίβεν Σπίλμπεργκ και του Πήτερ Τζάκσον με τις περιπέτειες του Τεντέν, η οποία προβλήθηκε στον κινηματογράφο Παλλάς, γεμίζοντας ασφυκτικά ακόμα και τα σοκάκια της Ερμούπολης! Παράλληλα, το κοινό της Ερμούπολης μάγεψε με τις ταινίες του ο ανεξάρτητος Αμερικανός δημιουργός Patrick Smith που παρουσίασε το σύνολο της φιλμογραφίας του, στο πλαίσιο του αφιερώματος Αmerican Animation Panorama αφιερωμένο σε Αμερικάνους Ανεξάρτητους Δημιουργούς. Οι ειδικές προβολές περιελάμβαναν τις ταινίες που δημιούργησαν φοιτητές του τμήματος γραφιστικής του ΤΕΙ Αθηνών με θέμα Animation against Human Trafficking. Εκείνη τη χρονιά το επαγγελματικό φόρουμ αφιερώθηκε στη σχέση του animation με τη μουσική. Το Animasyros 5.0 «στιγματίστηκε» από την τεράστια επιτυχία των 5 εκπαιδευτικών προγραμμάτων που διοργανώθηκαν στο πλαίσιό του.

2013

Και έτσι κάπως φτάσαμε στο Αnimasyros 6.0 με σύνθημα Join the animation oasis. Πέρα από τις συνεχόμενες προβολές για το διαγωνιστικό τμήμα που εκείνη η χρονιά μεγάλωσε και αναδιαμορφώθηκε, μετά την τελετή έναρξης προβλήθηκε η πρώτη μεγάλου μήκους ταινίας κινουμένων σχεδίων με τεχνική κολάζ του Άγγελου Σπάρταλη με τίτλο Από τη Γη στη Σελήνη, παρουσία του σκηνοθέτη. Εκείνη τη χρονιά θεμελιώθηκε η συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο στην Ελλάδα και δημιουργήθηκε ένα πλούσιο αφιέρωμα στο γαλλικό animation με τον τίτλο Francorama.

2014

6 χρόνια, 15.000 άτομα, 1.500 ταινίες και 200 προσκεκλημένους μετά, η αυλαία του Animasyros 7.0 ανοίγει στις 2.10.2014 στην Ερμούπολη. Το Φεστιβάλ για πρώτη φορά λαμβάνει την πολύτιμη στήριξη του Προγράμματος Δημιουργική Ευρώπη- Media και κατατάσσεται έτσι ανάμεσα στα καλύτερα Φεστιβάλ της Ευρώπης. Είναι η πρώτη χρονιά που το Φεστιβάλ αποκτά θεματική προτεραιότητα αφιερωμένη στη Γυναίκα στο Animation Woman in Anima και φιλοξενεί το έργο δύο σπουδαίων ανεξάρτητων γυναικών της Signe Baumane και της Nina Paley. Οι διεθνείς συνεργασίες στις οποίες επικεντρώνεται το Animasyros φέρνουν στο νησί τον διάσημο Jacques Remy Girerd ιδρυτή του σημαντικότερου animation studio στη Γαλλία Folimage και δημιουργό ταινιών όπως η Tante Hilda, ενώ η LAIKA επιλέγει το Animasyros για την πρεμιέρα της νέας της τανίας The Boxtrolls (Τερατοκουτάκια) και ο Mark Shapiro καταφθάνει στη Σύρο παρουσιάζοντας το Making of της Ταινίας. Στο Αnimasyros 7.0 ο Άγγελος Ρούβας παρουσιάζει για πρώτη φορά στο κοινό το portal www.greekanimation.com μιας διαδικτυακής βάσης δεδομένων που καταγράφει το σύνολο της Ελληνικής δημιουργίας στο χώρο των κινουμένων σχεδίων. Το όνειρο γίνεται πραγματικότητα και ξεκινούν οι υπαίθριες προβολές στην πλατεία Μιαούλη.

2015

Animasyros 8.0: Η χρονιά που όλα άλλαξαν και από ένα μπουτίκ Διεθνές Φεστιβάλ στη μέση του Αιγαίου γίναμε μια διεθνής διοργάνωση λαμβάνοντας την υποστήριξη σημαντικών θεσμικών φορέων του πολιτισμού στην Ελλάδα όπως η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση που υποστήριξε με θέρμη το σύνολο των εκπαιδευτικών προγραμμάτων που διοργανώθηκαν στο πλαίσιο του Animasyros 8.0. To καλλιτεχνικό πρόγραμμα περιλαμβάνει τις καλύτερες ταινίες εκείνης της χρονιάς από όλο τον κόσμο σε 3 διαγωνιστικά προγράμματα καθώς εγκαινιάζεται το Διαγωνιστικό Πρόγραμμα μεγάλου μήκους για το βραβείο Κοινού και πλήθος αφιερωμάτων. Οι ταινίες που προβλήθηκαν ξεπερνούν τις 350. Τα εκπαιδευτικά προγράμματα επεκτείνουν τις ομάδες στόχους συμπεριλαμβάνοντας ειδικές δράσεις για Άτομα με Αναπηρία σε συνεργασία με το ΚΔΑΠ ΜεΑ Σύρου Ερμούπολης που πλαισιώνονται και με αντίστοιχες προβολές. Το Φόρουμ μετεξελίσσεται σε επαγγελματική Αγορά. Στο πλαίσιο αυτό, για πρώτη φορά διοργανώνεται κλειστή συνάντηση παρουσίασης σε παραγωγούς του Ελληνικού Project σε ανάπτυξη Mentor του Άγγελου Ρούβα, ενώ η Αλίκη Θεοφιλόπουλος, τότε στη Disney, επισκέπτεται το Φεστιβάλ μας για πρώτη φορά και μιλάει για τη ζωή και την εμπειρία της στα μεγαλύτερα στούντιο της χώρας. Τέλος, το Φεστιβάλ εγκαινιάζει τη συνεργασία του με την Εθνική Λυρική Σκηνή με το σχέδιο ANIMELS, το πάντρεμα της όπερας με την τέχνη της εμψύχωσης περιελάμβανε μια ζωντανή παρουσίαση αποσπασμάτων της όπερας του Γιόχαν Στράους του νεότερου Νυχτερίδα συνοδεία του ψηφιακού σκηνικού animation που δημιούργησε η Ειρήνη Βιανέλλη.

Μετά το τέλος του Φεστιβάλ ξεκινά για πρώτη χρονιά το Animasyros #tour15_16 η περιοδεία του Animasyros σε όλη την Ελλάδα με σταθμούς τη Λάρισα, τη Θεσσαλονίκη, την Τήνο και τη Μύκονο και νέες συνεργασίες με φορείς όπως το Φεστιβάλ Υπερηφάνειας της Αθήνας και το Κέντρο Ζωής για τη στήριξη ατόμων που ζουν με τον ιό HIV AIDS μέσα από προβολές και εκπαιδευτικά προγράμματα.

2016

Animasyros 9.0: Μεγαλύτερο από ποτέ το Animasyros 9.0 ανοίγει τις πόρτες του στο κοινό στις 21.9.2016. Με κύρια θεματική το Θρησκευτικό και Πολιτιστικό Συγκρητισμό το Φεστιβάλ επεκτείνει τις δράσεις του στην Ποσειδωνία και στην Άνω Σύρο, θεσμοθετεί τα εργαστήρια για ΑμεΑ και για άτομα Τρίτης Ηλικίας, επεκτείνει τις δράσεις της Αγοράς παρουσιάζοντας μια διεθνή συμπαραγωγή στο Pitching Forum και το making of της πολυαναμενόμενης ταινίας Loving Vincent. Παράλληλα, παρουσιάζονται εκτενή αφιερώματα στις σκηνές animation της Αυστραλίας και της Ελλάδας. Η συνεργασία με την ΕΛΣ επεκτείνεται στο σχέδιο ANIMELS II όπου παρουσιάστηκαν αποσπάσματα της όπερας του Μωρίς Ραβέλ και Το παιδί και τα μάγια από μονωδούς της Λυρικής και το εκπληκτικό animation της Ειρήνης Βιανέλλη. Το τέλος του Animasyros 9.0 σήμανε την αρχή δράσεων που διοργάνωσε το Φεστιβάλ καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς ήδη από το Δεκέμβριο του 2016, όπου βρέθηκε στη Στέγη για 3 ημέρες προβολών και αφού πέρασε από τη Θεσσαλονίκη, την Πάφο, την Σύρο, την Τήνο, το διεθνή διαγωνισμό κινηματογραφικής μουσικής που διοργάνωσε το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών φτάνει στη Σύρο.

Animasyros International Animation Festival + Agora
27/09 – 01/10/2017, Ερμούπολη, Σύρος
POP TODAY
popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.